Ny förlustaffär för Sjätte AP-fonden

2:17 min

Statliga Sjätte AP-fonden, som förvaltar en del av våra pensionspengar, har kritiserats hårt för en rad förlustbringande affärer de senaste åren. Nu realiseras ytterligare en ekonomisk smäll när fonden drar sig ur cykel- och mopedkedjan Repairshop som har radat upp storförluster.

Sjätte AP-fonden köpte in sig som storägare i Repairshop för tre år sedan. Planen var att det då lilla företaget som reparerade mopeder, cyklar och gymmaskiner snabbt skulle expandera till en ledande kedja i Sverige med verkstäder runtom i landet.

Men bara de två senaste åren uppgår förlusterna till över 40 miljoner kronor. Tidigare i höstas drog sig Sjätte AP-fonden i tysthet ur investeringen.

I går var hemsidan nedsläckt, cykelverkstäderna har stängts och sedan Sjätte AP-fondens utträde har inkassokraven på Repairshop samlats på hög hos Kronofogden. De obetalda räkningarna under oktober och november uppgår till omkring 250 000 kronor.

Adam Laurén är tillförordnad vd på Sjätte AP-fonden.

– Vi, tillsammans med de andra ägarna, kom överens om att bolaget inte kommer att kunna leverera den avkastning som vi har som krav på våra investeringar. Då har vi dragit oss ur investeringen och sålt tillbaka den till delägarna.

Hur mycket köpte de tillbaka det för?

– Vi kommenterar inte köpeskillingen i sig, men det täckte inte de pengar vi har satt in i bolaget.

Hur mycket pengar har ni investerat i bolaget?

– Det kommenterar vi inte heller, säger Adam Laurén.

Sjätte AP-fonden har som uppdrag att göra investeringar i tillväxtbolag med lite högre risk, men fonden har länge kritiserats för att inte nå sina avkastningskrav.

I fjol hamnade fonden i en skandal med misstankar om bolagsplundring i portföljbolaget Xeratech, där fondens tidigare vd:s särbo hade tillsatts som vd i företaget.

Tidigare i år sålde Sjätte AP-fonden också cykelkedjan Sportex där förlusterna de senaste fem åren har uppgått till drygt 170 miljoner kronor.

Fonden har också stämts av en konkurrerande cykelkedja för att med skattebetalarnas pengar ha dumpat priserna på cykelmarknaden för att slå ut konkurrenter.

– Det har jag ingen kommentar till. Jag har ingen aning om prisbilden på Repairshop. Jag utgår från att den har varit konkurrenskraftig och varit i kvalitet med vad andra cykelhandlare och reparationsverkstäder har varit, säger Adam Laurén, tillförordnad vd på Sjätte AP-fonden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista