Utrustade med dubbdäck tar sig cyklister fram även i snöstorm. Foto: Johan Engman/Scanpix.

Fler specialutrustade cyklister trotsar vintern

"Det är lite halt, men det funkar"
2:04 min

Att cykla på vintern blir allt populärare. Med lite vilja så funkar det mesta brukar man ju säga, och allt fler vill cykla trots snö och halka.

Ute i ett snöigt Stockholm fann vi Elin Solberg och Patrik Priven som trotsade vädrets makter och tog sig fram via cykel.

– När det halkar till tar man det lite lugnare, men det är lite svårt att ta sig fram, det är det, säger Elin Solberg.

– Det går väl helt okej än så länge. Det är lite halt, men det funkar, säger Patrik Priven.

Från september 2009 till augusti 2010 såldes drygt 500 000 nya cyklar. Det är en ökning med sex procent jämfört med säsongen innan, enligt Svensk Cykling som är en branschorganisation för Sveriges cykelfackhandlare, tillverkare och importörer.

Christer Svärd äger butiken Jarla Cykel och Sport i Stockholm. Där säljs inte bara fler cyklar.

– Skillnaden jämfört med föregående år är att vinterförsäljningen av vinterrelaterade cykelprodukter ökar hela tiden, framför allt vinterdäck, riktigt bra cykelhandskar och sådär, så att man håller sig varm.

Patrik Karlsson är kund i butiken.

– Nu ska jag byta till vinterdäck, dubbade däck. Det slirar rätt mycket om man inte kör dubbat.

Det låter rätt dyrt?

– Det är väl kanske tio procent av cykelns värde i hela bytet, med arbetskostnader, men det är det värt, säger Patrik Karlsson.

Vi ringde runt till några av de större cykelförsäljarna i landet som Team Sportia och Sportson. De har märkt av en betydligt större efterfrågan på dubbdäck den här vintern än tidigare vintrar.

Cyklisten Ida Brusewitz låter inte vädrets makter stoppa henne.

– Det kan vara lite vallar och så på vägarna, men jag har satt på dubbdäck på cykeln och i dag är det nästan snabbare att cykla. När det var barmark förut blev det väldigt trögt med dubbdäck, för det blev väldigt mycket friktion på vägen. I dag är det jätteskönt att cykla faktiskt. Lite folk i cykelbanorna gör ju ingenting heller, säger Ida Brusewitz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".