På Black Friday hoppas affärerna i USA kunna vända sina resultat från röda minussiffror till svarta plussiffror. Foto: Mark Lennihan/Scanpix.
BLACK FRIDAY I USA

Vändande konjunktur väntas ge handelsrekord

2:08 min

I dag är det Black Friday i USA, klämdagen efter Thanksgiving, som traditionellt räknas som startskottet för julhandeln. Miljontals kunder väntas ge sig ut för att fynda i dag, och handlarna räknar med en rejäl uppgång jämfört med förra året.

Systrarna Mariam och Kawther Joseph är på väg in i det stora affärscentrat i McLean i Virginia, inriktade på att fynda. Kläder och skor står på önskelistan.

Här skyltar affärerna med lockpriser, och flera butiker öppnade redan vid midnatt i förhoppning om att slå nya försäljningsrekord.

Det finns anledning till optimism för handlarna: förhandsprognoserna tyder på att amerikanerna är redo att konsumera mera. Det väntas bli de högsta försäljningssiffrorna sen 2007, med en ökning av julhandeln på runt 2,5 procent jämfört med förra året:

– Titta på oss, det märks väl att konsumtionen är på väg upp, säger William och Sindu Singh som kånkar på fullastade kassar.

På Black Friday hoppas affärerna kunna vända sina resultat från röda minussiffror till svarta plussiffror.

Den amerikanska handelsorganisationen räknar med att hisnande 138 miljoner amerikaner ska lämna släktträffar och kalkonrester för att ge sig ut i butikerna i dag.

– Ekonomikrisen är inte över, men det känns som att det går mot bättre tider, och det påverkar köplusten, säger Anne Dominique, på väg mellan butikerna med snabba steg.

Vissa kunder håller sig hemma i dag, för att undvika trängseln.

– Jag föredrar att handla på internet, lugnare och billigare, säger Rob Presley.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista