Dödsfall i valkonflikten i Elfenbenskusten

Inför den andra omgången av presidentvalet i Elfenbenskusten på söndag stiger spänningen, och våldet. I dag rapporterades det första dödsfallet som har med valet att göra.

När anhängare till de två presidentkandidaterna drabbade samman i dag dödades en ung man.

Enligt nyhetsbyrån AFP utbröt bråket när en anhängare till den sittande presidenten, Laurent Gbagbo, rev ner en affisch med en bild på motståndarkandidaten, Alassane Ouattara.

I en tv-debatt inför den avgörande omgången sa president Laurent Gbagbo att utegångsförbud kommer att införas så fort vallokalerna stängt på söndag, med anledning av våldsamheterna.

I tv-debatten påpekade Outtara att han och Gbagbo borde ha diskuterat det här tidigare, eftersom ett besked om utegångsförbud ökar spänningen.

Outtara menade att våldsamheterna hittills bara har skett på ett litet antal mindre platser.

Enligt president Gbagbo kommer det att vara utegångsförbud när rösterna lämnar vallokalerna, men han sa inte hur länge förbudet ska vara ikraft.

Poliser och säkerhetsstyrkor kommer att patrullera gatorna i bland annat den största staden Abidjan.

Presidentvalet i Elfenbenskusten är tänkt att leda till ett slut på det senaste decenniets konflikt, som i praktiken delat landet i två delar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".