1 av 4
Våldet utlöstes när säkerhetsstyrkor stormade och stoppade bygget av ett kristet kulturcenter i Omraneya utanför Kairo. Foto: Scanpix.
2 av 4
Cecilia Uddén intervjuar förtvivlade kristna i kyrkan efter sammandrabbningen. Foto: Sveriges Radio
3 av 4
Hossam Bahgat. Foto: Sveriges Radio
4 av 4
Säkerhetsstyrkorna finns överallt i Kairo. Foto: Sveriges Radio

Våld mot kristna inför valet i Egypten

2:29 min

I Egypten har de religiösa spänningarna ökat inför parlamentsvalet på söndag. I förrgår dödades en kristen kopt i ett våldsamt upplopp när myndigheterna stoppade bygget av en kyrka utanför Kairo.

156 kristna har gripits och inte fått tillgång till sina advokater. Men kristna och muslimer i området säger att det är staten och säkerhetsstyrkorna som ligger bakom spänningarna mellan kristna och muslimer i Egypten.

Här i Marminakyrkan en bit från onsdagens slagfält har förbannade och förtvivlade kristna samlats, mammor som letar efter sina söner, anhöriga som inte släppts in på sjukhuset och inte vet om de som saknas sitter i en cell eller ligger i en sjukhussäng.

Våldet utlöstes när säkerhetsstyrkor stormade och stoppade bygget av ett kristet kulturcenter i Omraneya utanför Kairo. I detta center hade kopterna i smyg börjat bygga ett kapell, vilket är förbjudet.

Egyptens åtta miljoner kristna måste ha särskilt tillstånd från presidenten för att bygga en kyrka. Just hemliga kapell har länge varit en källa till våldsutbrott i mindre städer och byar i södra Egypten.

Men det här är första gången säkerhetsstyrkor öppnar eld mot kopter för att de bygger en kyrka. Det säger Hossam Bahgat, på en av de människorättsorganisationer som försvarar religiösa minoriteter.

– En mycket oroande utveckling, eftersom staten nu ger grönt ljus åt extremister som går till attack mot kristna, säger Hossam Bahgat.

Jag träffar Hossam Bahgat på en demonstration utanför domstolen i centrala Kairo där människorättsaktivister samlats för att protestera mot våldet mot de kristna. Alla paroller och slagord handlar om hur kopter och muslimer står enade mot de brutala säkerhetsstyrkorna.

Ute i kyrkan i Omraniya säger de unga männen som i går slogs mot polisen att muslimerna i kvarteret stod bakom dem, det är inte de som är deras fiende utan staten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista