Folk sliter ned valaffischer med Jude Celestin på. Foto: Ramon Espinosa/Scanpix

Valkandidat i Haiti väcker upprörda känslor

1:41 min

I Haiti är Jude Celestin en av favoriterna i söndagens omdiskuterade presidentval. Han är den sittande presidentens kandidat, den som syns mest och lägger mest pengar på sin kampanj - men också den som väcker mest upprörda känslor.

Sean Charles Paulus ögon sprutar av ilska när han pekar upp mot två små flygplan med reklambanderoller bakom sig.

– Det är Celestin, säger han. Han spenderar pengar, miljoner, medan vi fortfarande bor i tält och saknar jobb, och småflickor säljer sina kroppar för att få pengar till mat. Det är korruption.

På banderollerna som flygplanen drar står det "Rösta på Celestin". Det är det mest extravaganta inslaget i valkampanjen hittills. Sean Charles upplever det som ett hån. Han tar upp sin plånbok, tar upp ett kort som visar att också han stöder Celestin.

– Sådana här är det många som har, fräser Sean Charles, men vi kommer inte att rösta på honom. Vi har dem för att vi får betalt, och vi tar emot pengarna för att vi behöver dem.

Inte bara Celestin delar ut pengar och andra gåvor till dem som går på hans valmöten. Nästan alla kandidater gör det i större eller mindre utsträckning. Valet verkar nästan handla mer om att köpa tjänster än om politik.

Men Celestin står också för en fortsättning på den sittande regeringen, och många misstänker att hans kampanj till stor del har finansierats av statskassan eller av biståndspengar.

– Det kommer att bli krig om Celestin vinner, försäkrar Sean Charles. Vi behöver inte mer korruption här.

Men Haiti behöver heller inte något krig. Jordbävning och koleraepidemi är tillräckliga problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista