1 av 3
Druvodlaren Ivan Tsurkan på marknaden i Tiraspol. Foto: Fredrik Wadström / Sveriges Radio.
2 av 3
Stridsvagn som krigsmonument till minne av den väpnade koflikten med Moldavien 1992. Foto: Fredrik Wadström / Sveriges Radio.
3 av 3
Bild på utbrytarrepublikens ledare Igor Smirnov. Foto: Fredrik Wadström / Sveriges Radio.

EU vill att Moldavien och Transnistrien enas

Parterna måste förhandla
1:49 min

På söndag är det parlamentsval i Moldavien som dras med en 20 år gammal frusen konflikt med utbrytarrepubliken Transnistrien. EU vill få igång förhandlingarna efter valet om konflikten som hindrar utvecklingen i den fattiga regionen.

– Om det inte hade varit för dessa gränser hade vi kunnat röra oss fritt i hela Moldavien, säger Ivan Tsurkan som säljer vinrankor på marknaden i Tiraspol.

Det här är huvudstaden i utbrytarrepubliken Transnistrien som i år firat 20-årsjubileum men som aldrig erkänts av omvärlden. Inte ens Ryssland, som fortfarande har fredsbevarande trupper på plats längs gränsen mot det övriga Moldavien, erkänner Transnistrien som självständig stat.

Den lilla landremsan mellan floden Dnestr i Moldavien och gränsen mot Ukraina avfolkas gradvis när folk åker utomlands för att söka arbete. 18-åriga Olga som studerar på universitetet i Tiraspol säger att det är områdets oklara status som får folk att ge sig av.

– De flesta ger sig av eftersom republiken inte är erkänd och de inte ser någon framtid här, säger Olga.

 Men EU har på senare tid trappat upp ansträngningarna för att få igång de strandade internationella förhandlingarna mellan Moldavien och Transnistrien.

Förutom de båda parterna ingår Ryssland, Ukraina och den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE i förhadlingsgruppen med EU och USA som observatörer.

Sergej Sjirokov, analytiker i den oberoende organisationen Mediator i Tiraspol, säger att när trycket nu ökar från omvärlden för att få till en lösning kommer parterna i konflikten inte ha något annat väl än att förhandla.

– Antingen lyckas Transnistrien och Moldavien komma överens eller så kommer yttre aktörer att fatta beslutet åt dem, säger Sergej Sjirokov, politisk expert i Tiraspol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".