Malmö tingsrätt.

Dömda för hot mot åklagare i Malmö

1:19 min

I dag föll domen mot den man och kvinna som åtalats för att ha hotat en åklagare och en utredare i samband med det omtalade kopplerimålet i Malmö. Mannen döms till till fyra månaders fängelse för hot mot tjänsteman. Den 18-åriga kvinnan döms till 75 dagsböter för förolämpning.

Mannen och kvinnan är nära anhöriga till den 18-årige huvudmannen i den omtalade kopplerihärvan i Malmö. 18-åringen dömdes för tre veckor sedan dömdes till ett och ett halvt års fängelse för grovt koppleri.

Det målet handlade om hur flera män grovt utnyttjat en 14-årig förståndshandikappad flicka sexuellt. Under ett dygn i våras transporterades flickan mellan en lägenhet och en klubblokal där hon hade samlag med olika män.

Det första hotet mot kammaråklagare Ulrika Rogland kom i samband med att 18-åringen häktades.

Några dagar senare avlyssnade polisen ett samtal där den nu dömde 36-åringen kallade Rogland för hora och sa att det skulle det skulle bli svårt att skydda henne och att han hade resurser som gjorde det fullt möjligt att verkställa av hoten.

Det här var hot som förändrade kammaråklagare Ulrika Roglands liv:

– Det påverkar mitt liv helt och hållet. Jag måste vara på min vakt. Jag måste gå omkring och ha larm. Jag måste ha särskilda säkerhetsåtgärder kring mig överallt. När jag har varit i rätten har det varit ett stort säkerhetspådrag. Det påverkar mig hela tiden, säger Rogland.

Hot mot åklagare och domare har ökat de senaste åren. Enligt Domstolsverket har 20 domare hotats hittills i år.

Trots hoten som krävt polisbeskydd har kammaråklagare Ulrika Rogland beslutat att driva de stora kopplerimålet vidare till hovrätten.

– Absolut. Det får inte påverka mitt arbete. Jag får se till att jag får den säkerhet jag behöver, och det har jag fått också från vår säkerhetsavdelning i Stockholm och från personskyddet här i Malmö. Därför fortsätter jag.

Du har aldrig tvekat?

– Nej, det är det mitt arbete. Så länge jag känner att jag får det skydd jag behöver och det känner jag att jag fått, så är det absolut ingen som helst tvekan om det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista