Putin lovar bättre ekonomi

Den ryska ekonomin kommer att växa snabbt och fördubblas redan till 2010, det lovade president Vladimir Putin när han på onsdagen lade fram programmet för sin andra presidentperiod. De ökade reurserna ska i hög grad användas till satsningar i vård, skola och bostäder.

President Putin talade i Kreml inför parlamentet och i princip alla höga ryska dignitärer som går att uppbringa. Det här var hans första stora linjetal sedan jordskredssegern i presidentvalet i mars.

För ett år sedan lovade Putin att den ryska bruttonationalprodukten skulle fördubblas på tio år, men nu skruvade han upp tempot.

– Om tillväxten fortsätter som hittills kan bruttonationalprodukten fördubblas redan till 2010, sa Putin.

Det är det höga oljepriset som just nu smörjer den ryska ekonomin.

Bättre vård och skola
Tillväxt var ett tema i hans tal, liksom vård, skola och bostäder. Det ska bli förbättringar och ämnena var nog valda med omsorg. Det är områden som rör varje rysk medborgare och Putin försöker visa att hans politik också ska ge dem någonting.

De senaste tio åren är det ju mest de rika ryssarna som gynnats av utvecklingen. I publiken i Kreml satt till exempel Roman Abramovitj, oljekung och bland annat ägare till fotbollslaget Chelsea och god för cirka 100 miljarder kronor.

Det hade ryktats om att Putin skulle släppa loss någon form av kampanj mot de här så kallade oligarkerna, men av det blev ingenting.

Ändrar inte politik
Nu när Putin inleder sin andra presidentperiod är hans maktställning nära nog oinskränkt och man hade väntat sig att han skulle visa ett nytt ansikte och presentera omfattande reformer. Men de närmaste åren verkar mest komma att handla om gnetande med tillväxt.

Putin tog också upp den kritik som förekommit mot att Ryssland gått i odemokratisk riktning under hans styre.

Det handlar om att stärka Ryssland och det blir ingen omprövning av politiken, sa han.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".