Montering av naturgasledningar.

LRF-nej till utbyggnad av naturgasnätet

Lantbrukarnas Riksförbund säger nej till fortsatt utbyggnad av naturgasnätet i Sverige. LRF-stämman i Västerås beslutade på onsdagen att aktivt arbeta mot naturgasen, som många talare anser är ett stort intrång i markerna och ett hot mot den svenska bioenergin.

– Det växer en gasledning långsamt fram, etappvis genom Sydsverige. Sydkraft utnyttjar en 30 år gammal ledningsrättslag där vi markägare får subventionera utbyggnaden av denna fossilgas, säger Christian Ankarstrand, ombud från Östergötland, i sitt tal.

– Vi ifrågasätter starkt samhällsnyttan. Det bygger mycket på att det är vi som subventionerar marken. Det här är en jättestor investering, den kostar 3 000 kronor per meter, där ersättningen till oss markägare är cirka tre till tio kronor per meter, fortsätter han.

Konkurrerar med bioenergin
Irritationen över naturgasen är påtaglig bland många lantbrukare. Det handlar både om vad man anser vara för låg ersättning för intrånget i markerna, trots att ledningarna kräver en stor skyddszon som gör marken svår att använda.

Men det handlar också om att naturgasen konkurrerar med bioenergin från den svenska skogen.

Pilotfall utvalt
Stämman fattar också ett beslut om att nu säga nej och aktivt motarbeta all fortsatt utbyggnad.

Ett pilotfall har valts ut. Det är Sydkrafts planerade ledningssträckning genom Jönköpings län, där ett beslut ska fattas nu i höst, men som LRF aktivt ska försöka stoppa, enligt Lars Göran Pettersson i LRF:s förbundsstyrelse.

– Vi kommer att säga nej till den koncessionsansökan som är inlämnad, säger han.

Men är det rimligt att försöka stoppa ett alternativt energislag när vi ser stigande oljepriser och har problem med vattenkrafttillgången?

– Vi tycker inte att det är ekonomiskt försvarbart att göra den här stora satsningen på naturgas. Det är bättre att vi gör en stor satsning på bioenergi.

Men där talar ni ju i egen sak, handlar det inte om att värna det egna energislaget, biomassan från skogen?

– Självklart är det så, men om vi tittar utifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv så är en bioenergisatsning en betydligt bättre lösning, säger Lars Göran Pettersson i LRFs styrelse.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista