Nya regler ska säkra pensioner

Uppdaterad 16:36
Livbolagen ska i framtiden inte kunna sänka utbetalningarna från pensionsförsäkringar som håller på att betalas ut. Det föreslår finansdepartementet i en promemoria. I höstas sänkte flera livbolag sina utbetalningar till pensionärerna.

Ulf Renberg, departementsråd vid skatteavdelningen på finansdepartementet, menar att dagens regler inte är tillräckligt tydliga.

– Reglerna har uppfattats idag som att man kan sänka pensionen så länge det bara avser villkorad återbäring, det belopp som inte har garanterats i pensionsförsäkringen. Det är det här som försäkringsbolagen har hävdat att nuvarande regler ger dem utrymme att sänka. Det finns uppenbarligen ett tolkningsutrymme, säger han.

Sänkt återbäringsräntan
Redan i dag krävs det att den som får pension utbetalad från sin försäkring får samma belopp under de första fem åren. Livbolagen har dock tolkat reglerna så att det bara är det garanterade beloppet som ska vara säkrat, och att det är okej att sänka återbäringsräntan, alltså pensionsspararens andel av bolagets överskott.

I höstas sänkte flera livbolag pensionerna på det viset. Totalt 400 000 pensionärer fick se sina månadsutbetalningar minska.

Säkra allt i fem år
Om regeringens förslag går igenom förbjuds livbolagen att sänka återbäringsdelen. De nya reglerna föreslås träda i kraft för nya försäkringar vid årsskiftet och år 2007 för gamla.

Ulf Renberg vill inte kommentera livbolagens beslut i höstas att sänka pensionerna, men han tycker att reglerna blir tydligare med det nya förslaget.

Ett bolag som i höstas sänkte pensionsutbetalningarna är SEB Trygg Liv.

– Om det här genomförs innebär det att vi måste att skapa andra produkter än de vi har i dag. Effekterna av det är att vi inte kan dela ut någon återbäring alls under de första fem åren, säger Anders Mossberg, vd för SEB Trygg Liv.

Blir det bara den garanterade räntan då?

– Ja, under den delen. Sedan får naturligtvis försäkringstagarna rätt till återbäring, hela pengen, men de kommer att få det senare under produktens löptid, säger han.

Eva Odefalk
eva.odefalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista