Araber besvikna över planerna för Irak

Storbritanniens och USA:s planer för maktskiftet i Irak väcker inget jubel i arabvärlden. Något arabiskt deltagande i ockupationen kan koalitionen heller inte räkna med.

Det är främst koalitionstruppernas närvaro i Irak och att det inte finns någon tidtabell för när de skall dras tillbaka som stöter på patrull i arabvärlden. Tanken är ju att makten lämnas över till irakierna i månadsskiftet juni-juli, men att USA och dess allierades soldater stannar kvar.

I stort sett alla arabiska kommentarer andas besvikelse över att varken president George Bush i sitt tal i måndags eller det amerikansk-brittiska förslaget till FN-resolution sätter ett slutdatum för den utländska militära närvaron i Irak.

Tidtabell nödvändig
Kritik mot avsaknaden av tidtabell kommer också från de vanligen mer USA-vänliga länderna i Mellan Östern, till exempel Jordanien där regeringen understryker att en tidtabell är absolut nödvändig.

USA kan inte heller räkna med att arabstaterna kommer att lyssna på George Bush när han efterlyser trupper från Mellan Östern i Irak.

-Det är inget vi reflekterar över just nu i varje fall, säjer Hossam Zaki, talesman för Arabförbundet, 22 arabländers samarbetsorganisation.

Den libanesiska tidningen AlNahar skriver till och med att arabiska soldater i Irak riskerar att användas som sandsäckar för att skydda amerikanerna mot attacker.

Bush och Blair oense
Från Irak kommer också samma typ av kritik och det styrande rådet, som USA har tillsatt, säger att det underkänner en maktöverföring som inte ger Irak full suveränitet. Det styrande rådet anser alltså att Iraks regering måste godkänna alla militära operationer och att man kan köra ut koalitionstrupperna när man inte längre vill ha dem i landet.

Enligt vad den irakiske försvarsministern Ali Allawi har antytt så kan irakierna komma att vilja bli av med koalitionstrupperna redan inom några månader.

Från Storbritannien och USA kommer nu olika signaler om vilken makt irakierna egentligen skall ges. Den arabiska och irakiska inställningen får stöd av den brittiske premiärministern Tony Blair som ställer sig bakom tanken på irakisk överhöghet över ockupationstrupperna, medan USA:s försvarsminister Colin Powell anser att trupperna har rätt att agera på egen hand.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista