Skärpta regler ska säkra pensioner

Livbolagen ska i framtiden inte kunna sänka utbetalningarna från pensionsförsäkringar som håller på att betalas ut. Det föreslår Finansdepartementet i en promemoria.

Ulf Renberg är departementsråd vid skatteavdelningen på Finansdepartementet.

– Reglerna har uppfattats idag som att man kan sänka pensionen så länge det bara avser villkorad återbäring, dvs. det belopp som inte har garanterats i pensionsförsäkringen.

Sänkt återbäringsräntan
Redan i dag krävs det att den som får pension utbetalad från sin försäkring får samma belopp under de första fem åren. Men livbolagen har tolkat reglerna så att det bara är det garanterade beloppet som ska vara säkrat, och att det är okej att sänka återbäringsräntan, alltså pensionsspararens andel av bolagets överskott.

I höstas sänkte flera livbolag pensionerna på det viset. Totalt 400 000 pensionärer fick se sina månadsutbetalningar minska.

Säkra allt i fem år
Det här vill alltså regeringen hindra framöver. Finansdepartementet föreslår att hela utbetalningen ska vara säkrad under fem år. Livbolagen förbjuds alltså uttryckligen att sänka återbäringsdelen. De nya reglerna föreslås träda i kraft vid årsskiftet för nya försäkringar och 2007 för gamla.

Ulf Renberg vill inte kommentera livbolagens beslut i höstas att sänka pensionerna, men han tycker att reglerna blir tydligare med det nya förslaget.

– Det finns uppenbarligen ett tolkningsutrymme eftersom man har uppfattat reglerna på det viset, säger han.

Blir reglerna klarare nu? Blir de tydligare?

– Ja, enligt min uppfattning blir de tydligare.

Eva Odefalk
eva.odefalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".