Hägglund får stöd av tidigare riksdagsledamot

Kristdemokraternas partistyrelse träffas i dag för första gången sedan partiledaren Göran Hägglund i oktober ifrågasatte partiets hjärtereform vårdnadsbidraget. Samtidigt som Hägglund har det hett om öronen efter partiets tredje raka förlustval och det riktas kritik mot hans ledarskap går en tidigare riksdagsledamot, Ingvar Svensson, ut till Hägglunds försvar.

"Göran Hägglund gjorde en lysande valrörelse och har gjort en lysande insats på sin ministerpost. Den som inte inser det har betydande problem med sitt omdöme" skriver Ingvar Svensson i en debattartikel i tidningen Kristdemokraten.

Men Ingvar Svensson, som under många år var en av partiets mer framträdande riksdagspolitiker, anser att Kristdemokraterna saknar en ny kompass och en berättelse av vad partiet vill med samhället.

"Jag tror att vi har denna berättelse mitt framför näsan - vi har inte bara förstått det", skriver Svensson och talar om det som enligt honom är det unika med kristdemokratin, etikens grundläggande betydelse för ett gott samhälle.

Kristdemokraternas förste vice ordförande, barn- och äldreminister Maria Larsson, sade inför partistyrelsemötet att hon är övertygad om att Göran Hägglund har stort stöd bland landets kommunpolitiker.

Dagens möte i partistyrelsen är ett ordinarie möte. Det är första gången som styrelsen möts sedan Göran Hägglund, i samband med partifullmäktige 22 oktober, rörde upp sinnena hos många i partiet genom att ifrågasätta partiets hjärtereform vårdnadsbidraget.

Det skedde samtidigt som många KD-politiker runt om i landet förhandlade för att försöka få bidraget infört i sina hemkommuner. Men det satte också igång en debatt om hur partiet leds, med kritik om att fotfolk, partistyrelse och riksdagsgrupp har svårt att hänga med när Hägglund gör utspel och ändrar kurs.

På mötet har en av de skarpaste kritikerna, Bengt Germundsson, kommunalråd från Markaryd, aviserat att han ska utveckla sina invändningar mot hur partiet leds. Och det handlar inte enbart om Göran Hägglund, har han betonat.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".