Estland planerar höjd spritskatt

Estlands regering vill höja skatterna på alkohol med omkring 20 procent. Det bekräftade statsministern Juhan Parts på onsdagen. Det här är den senaste i raden av politiska insatser mot alkoholkonsumtionen i landet.

Enligt social- och hälsoministeriet i Tallinn kommer skatterna att höjas kanske redan till sommaren.

– Skatterna kommer att höjas på alkohol och tobak i Estland, säger Mart Soonik, avdelningschef på social- och hälsoministeriet i Tallinn.

Påverkar spritturismen
I ett uttalande säger statsministern Juhan Parts att det kan bli fråga om en prishöjning på omkring 20 procent på starkspriten, bara finansministeriet fått räkna på de rätta nivåerna. Nivåer som för alkoholens del möjligen kan komma att betyda att den väldiga spritturismen över Finska viken i någon mån kan komma att påverkas, medger Mart Soonik.

På vilken nivå man nu än stannar kommer alkoholpriserna i Estland, som kanske stiger redan inom det här kvartalet, ändå att ligga lägre än i Finland.

13 liter per person
Något hot mot spritturismens hela existens blir höjningarna knappast. Men de visar med eftertryck att esterna vill ta itu med drickandet på hemmaplan.

Medan vi svenskar konsumerar lite över 10,3 liter ren alkohol per vuxen invånare, så är siffran i Finland sedan bland annat skatterna sänkts 11,4 liter och i Estland hela 13 liter.

En minst sagt alarmerande siffra som visar att Estland verkligen har ett problem att brottas med. Inte minst mot bakgrund av den myckna illegala och svarttillverkade sprit som också finns på marknaden.

Men trots skillnaderna i de olika länderna verkar det alltså som om den alkoholpolitiska diskussionen i Sverige, Finland och Estland börjar växa ihop allt mer.

Bengt Lindroth, Tallinn
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista