Ekots inrikespolitiska kommentator, Inger Arenander.

"Ingenting tyder på att Hägglund tvingas bort"

Kritiken mot Göran Hägglund handlar dels om hur förankringen av förslag sett ut och dels om en del förslag i sak, som utspelet om vårdnadsbidraget. Men Ekots inrikespolitiska kommentator Inger Arenander menar att det inte finns något som tyder på att Göran Hägglund kommer att tvingas att lämna sitt uppdrag som partiledare nu.

Maria Larsson, Kristdemokraternas förste vice ordförande, sa inför partistyrelsemötet att hon är övertygad om att Göran Hägglund har stort stöd bland landets kommunpolitiker. Hur väl stämmer det egentligen?

 – Det är svårt att säga, men enligt olika enkäter i media är det en majoritet både bland partiets distriktsordföranden och bland riksdagsledamöter som stödjer Hägglund. Samtidigt finns det en betydande grupp som är kritisk till hans ledarskap och hans sätt att föra partiets politik, men det är svårt att säga hur stor den gruppen är. 

Hur ser den kritiken ut? 

– Olika ledamöter har överraskats av hans uttalanden, bland annat när han ifrågasatte partiets hjärtefråga vårdnadsbidraget. Dels handlar kritiken om hur man förankrat förslagen, och sedan om en del av förslagen i sak. Det gäller bland annat regeringens förändringar när det gäller sjukförsäkringen, att Hägglund har varit för lojal mot regeringens beslut och inte visat mer förståelse för dem som hamnat i kläm i sjukförsäkringen.

Det har varit debatt om hur partiet leds, med kritik om att gräsrötter, riksdagsledamöter och partistyrelse har svårt att hänga med när Hägglund gör sina utspel. Är den kritiken befogad?

– Hägglund har svarat att partiet måste acceptera att man gett partiledningen att sköta det dagliga politiska arbetet och att det går snabbt ibland. Men det handlar nog också om en del konflikter kring själva politiken.

Hur viktigt är det här mötet för Göran Hägglund, med tanke på den senaste tidens kritik?

– Det är väldigt viktigt i och med att det är första gången partistyrelsen samlats sedan utspelet om vårdnadsbidraget 22 oktober.

Vad tror du om Göran Hägglunds framtid som partiledare?

– Han vill ju själv fortsätta att leda partiet, och det finns ingenting som tyder på att han kommer att tvingas bort nu.

– Trots att partiet har låga siffror i opinionsmätningarna nu kan det tänkas att Göran Hägglund istället har varit en tillgång för partiet. Han har strävat efter att bredda partiet, och riktar sig inte bara till de traditionella Kristdemokratväljarna.

Om Göran Hägglund skulle avgå, vem tror du skulle kunna ta över rollen som partiledare?

– Maria Larsson och Mats Odell är ju första och andre vice ordförande och båda två är tänkbara. Dessutom finns det flera kommunpolitiker som skulle kunna tänkas axla uppgiften.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".