En av de villiga, Gunvor G Ericson.

MP vaskar fram nya språkrör

1:57 min

Diskussionen om vilka som ska bli Miljöpartiets nya språkrör är i full gång inom partiet. I vår fattas beslutet om efterträdare till Maria Wetterstrand och Peter Eriksson och det är flera personer som nu deklarerat att de är villiga att kandidera.

– Lång erfarenhet har jag nu, men också det att jag har jobbat mycket med de sociala frågorna och lägga till den dimensionen, att vi har blivit kända för att det både är miljöfrågor och sociala frågor som är viktiga för partiet, säger en av kandidaterna - riksdagsledamoten Gunvor G Ericson från Katrineholm.

Hon sitter i riksdagens socialförsäkringsutskott och är Miljöpartiets jämställdhetspolitiska talesperson.

En annan som tackat ja till att kandidera är Åsa Romson, tidigare kommunpolitiker från Stockholm och sedan i höstas ledamot av riksdagen, där hon sitter i miljö- och jordbruksutskottet.

Bodil Ceballos, riksdagsledamot från Gävle, är ytterligare en kandidat. Hon i sitter i utrikesutskottet och vill lyfta fram de globala frågorna, säger hon.

– Ska vi komma tillrätta med klimatpåverkan gäller det ju att de gröna värderingarna slår större rot bland människor, så jag skulle vilja jobba mycket med klimatfrågan och de globala rättviserfrågorna, säger Bodil Ceballos.

Mikaela Valtersson, partiets ekonomiska talesperson, som av många pekas ut som favorit till att bli kvinnligt språkrör, säger att hon ännu inte bestämt sig för om hon vill kandidera eller inte.

När det gäller den manliga språkrörsposten är det färre som öppet deklarerat sitt intresse.

Per Bolund, oppositionsborgarråd i Stockholm, har tackat nej.

Gustav Fridolin, som efter valet återvänt till riksdagen, är stor favorit. Han är kritisk till blockpolitiken och vill göra de gröna till en egen politisk kraft inte främst utgöra stöd till något av de andra blocken.

På frågan om han ställer upp som språkrörskandidat uttrycker han sig kryptiskt. Han säger att han ännu inte fått frågan men är glad över att finns med i spekulationerna.

– Jag tycker att det är jätteroligt att vara med i spekulationerna. Sedan är det ju så att just nu är jag bara glad att vara med i laget. Om jag sedan ska spela back eller forward blir det upp till andra att avgöra. Jag får se när jag får frågan.

Men om några av dina partikamrater säger att vi vill nominera dig - vi tror att du blir ett bra språkrör. Vad säger du då?

– Jättekul att få höra det och det är väldigt hedrande, säger Gustav Fridolin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista