1 av 6
Polismän siktar med sina vapen under offensiven mot knarkligorna i Rio de Janeiros kåkstäder. Foto: Felipe Dana/Scanpix.
2 av 6
En kvinna går förbi en pansarvagn i Vila Cruzeiro utanför Rio de Janeiro. Foto: Felipe Dana/Scanpix.
3 av 6
En polis kör på en motorcykel förbi ett brinnande fordon i Rio Comprido shantytown. Foto: Silvia Izquierdo/Scanpix.
4 av 6
Två kvinnor tar skydd under en beskjutning i Vila Cruzeiro utanför Rio de Janeiro. Foto: Silvia Izquierdo/Scanpix.
5 av 6
En kvinna sover under målning av den brasilianska flaggan och bredvid en polisman som patrullerar gatorna under en offensiven mot knarkligorna i favelan Jacarezinho. Foto: Silvia Izquierdo/Scanpix.
6 av 6
En kvinna reagerar när polisen inspekterar boende i Vila Cruzeiro under offensiven mot knarkligorna i Rio de Janeiro. Foto: Silvia Izquierdo/Scanpix.

Fler än 30 döda i våldsamheter i Rio de Janeiro

Bråttom för myndigheterna att skapa stabilitet
1:25 min

I Brasilien har över 30 människor dödats i de senaste dagarnas våldsamheter i Rio de Janeiro som pågått mellan kriminella ligor och polisen, som i går satte in pansarbandvagnar i en av kåkstäderna.

På en amatörfilm på Youtube ser man krypskyttar, helikoptrar och soldater som har deltagit i den krigsliknande offensiven mot knarkligorna i Rio de Janeiros kåkstäder som länge dominerats av knarkligor.

Ansatsen saknar motstycke och innebär delvis ett misslyckande för de senaste årens pacificeringsstrategi, en satsning för att lyfta favelorna ur fattigdom.

Men det börjar bli bråttom för myndigheterna att skapa stabilitet i mångmiljonstaden inför fotbolls-VM 2014 och Olympiska spelen 2016 , som båda till stor del äger rum i Rio.

Men de kriminella gängen har inte velat ge upp sina territorier. Under veckan har tungt beväpnade gängmedlemmar satt eld på bilar och rånat trafikanter längs motorlederna och oron har spridit sig ända ner till Rios exklusiva turisttråk.

Totalt har över 17 000 poliser satt in, och många ligamedlemmar har under striderna flytt till kåkstaden Villa Cruzeiro.

Maria das Gracas Fonseca, som bor i området med två barn, undrar när livet kommer att återgå till det normala.

– Vi vågar inte gå hem och jag kan inte arbeta och jag törs inte släppa iväg barnen till skolan, säger hon till nyhetsbyrån AP.

Men i dag hävdar polisen att de tagit kontroll även över det området efter att i går ha rullat in i området med pansarbandvagnar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".