Kritik mot förslag om utökat rökförbud

Röster höjs nu om utökade rökförbud i landet. I dag publicerades en världsomfattande studie som uppskattar att 600 000 dör varje år på grund av passiv rökning. Men att till exempel förbjuda cigaretter på landets uteserveringar vore bara att flytta problemen vidare, säger Eva Östling Ollén, vd för branschorganisationen Sveriges Hotell- och restaurangföretagare, SHR.

– Jag kan inte se att det i sig skulle påverka. Det är ju bara att folk springer ut och står utanför en uteservering och röker och det blir ju absurt, säger Eva Östling Ollén.

Studien från Karolinska Institutet och Världshälsoorganisationen, WHO, som publicerats i dag, gör uppskattningen att omkring 600 000 människor i världen dör till följd av andras tobaksrökning.

Mattias Öberg vid Karolinska Institutet som lett studien, tror att lagstiftning om rökförbud i offentliga miljöer skulle få en snabb effekt:

– Det finns ju en otrolig potential att göra något åt det här. Det är verkligen en uppmaning om att det här är något vi inte ska acceptera, säger Öberg.

2005 ledde förbud till rökfria miljöer på krogar och restauranger i Sverige, men WHO och svenska Folkhälsoinstitutet vill nu se en liknande utveckling rörande parker, busskurar och uteserveringar. Det anser också Fredrik Söderhielm, ordförande för stiftelsen A Non Smoking Generation:

– Det är en så pass farlig drog. Sedan ska ju inte rökförbudet gälla nationalstatsparker, utan mindre parker. Jag tror att många rökare kan acceptera att begränsa sin tobaksrökning.

– Det var samma visa 2005, då det blev rökfritt på krogen inomhus. Då var svenska befolkningen och branschen emot det. Men det gick ju väldigt snabbt och alla var rätt överens om att det gick bra och det påverkade inte ekonomin heller.

Men möjligheten till rökning på uteserveringen är det som gjorde rökförbudet inomhus lyckat, säger Eva Östling Ollén vid SHR:

– Vi hade säkert inte lyckats lika väl med att hålla restaurangbesöken intakta, och att folk tycker det är roligt att gå ut på restaurang om inte rökarna hade haft möjligheten att gå ut och röka på en uteservering.

Från politiskt håll finns ännu ingen gemensam vilja att lagstifta om rökförbud på uteserveringarna.

– Det måste finnas ett stöd från folket, att det är motiverat, och jag är inte säker på att vi får det stödet när det gäller uteserveringar. Däremot finns det andra åtgärder som jag är mer pigg på att gå vidare med, säger Kenneth Johansson, centerpartistisk ordförande i riksdagens socialutskott.

Flera kommuner och landsting har på senare tid infört en policy om rökförbud för sina anställda under arbetstid.

Men nån liknande policy finns ännu inte för Sveriges riksdagsledamöter så vitt Kenneth Johansson vet:

– Nej, det vet jag inte att det finns. Jag tycker vi bör diskutera den frågan, hur vi kan agera.

Fråga

Fakta: Cancerframkallande ämnen

Tobaksrök är en blandning av mer än 4 000 ämnen i form av gaser och partiklar, som kadmium, cyanväte, formaldehyd och kolmonoxid. Många ämnen förekommer i högre koncentrationer i sidoröken än i den rök som rökaren själv drar i sig.Passiv rökning ökar risken för astma och allergier. Barn som utsätts för tobaksrök får lättare luftvägsinfektioner och öroninfektioner och behöver oftare än andra barn vårdas på sjukhus.WHO beräknar att vart 20:e fall av barnastma i Sverige kan vara relaterat till föräldrarnas rökning.

Källa: Institutet för miljömedicin (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".