Hur illa ställt är det egentligen med Portugal? Foto: Francisco Seco/Scanpix.

Spänt i eurozonen efter rykten om Portugal

Dementier har inte hjälpt
1:57 min

Sedan Irland tvingades be om ekonomisk hjälp från de övriga euroländerna är finansmarkanden på helspänn. Idag publicerar den tyska utgåvan av Financial Times uppgifter om att Tyskland och andra euroländer pressar Portugal att be om finansiellt stöd, men uppgifterna har snabbt tillbakavisats.

|

Marknaden är spänd som pianotråd och tyska Financial Times uppgifter fick genast konsekvenser.

Euron sjönk till sin lägsta notering på två månader gentemot dollarn och räntegapet mellan tyska och spanska 10-åriga statsobligationer nådde en ny toppnotering.

De snabba dementierna från Berlin och Lissabon hjälpte föga - finansmarknaden ser det skuldtyngda Portugal som nästa land som kommer att tvingas på knä.

En majoritet av finansanalytikerna som nyhetsbyrån Reuters har frågat tror att den portugisiska regeringen kommer att tvingas söka stöd inom en snar framtid.

Den tyska tidningen citerar en icke namngiven källa inom finansministeriet, som säger att det vore bra om Portugal bad om hjälp, eftersom det i sin tur skulle kunna förhindra en kollaps i den mycket större spanska ekonomin.

Spanien är nämligen djupt involverat i den portugisiska ekonomin; spanska banker har de största fordringarna på Portugal och finansiell hjälp till Portugal skulle därmed stabilisera också Spanien.

Alla eurozonens regeringar fruktar en spansk kollaps, eftersom euroländernas stödfond då skulle behöva utökas. Det skulle krävas ett tillskott på ytterligare 145 miljarder euro, antydde den tyska centralbankens chef Axel Weber i dag.

Tysklands medborgare är redan missnöjda över att betala mest av euroländerna för att rädda först den grekiska och nu den irländska ekonomin och skulle troligen ta ut sin frustration på regeringspartierna i viktiga delstatsval i vår, så förbundskansler Angela Merkel vill förhindra ett spanskt sammanbrott till varje pris.

Men Portugal har gjort klart att man inte har någon lust att spela rollen av ett bondeoffer i finansmarknadernas schackparti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".