Portugals krisbudget antagen

Det portugisiska parlamentet har nu röstat igenom det kontroversiella krispaketet som bland annat innehåller lönesänkningar och skattehöjningar.

Portugals parlament har godkänt en åtstramningsbudget för 2011, enligt vilken det krisdrabbade landets budgetunderskott ska ned till 4,6 procent av BNP.

Avsikten är att minska de offentliga utgifterna för att begränsa Portugals budgetunderskott - och ge finansmarknaden nytt förtroende för landets ekonomi.

Beslutet innebär att Portugals budgetunderskottet dras ned till en av de lägsta nivåerna i förhållande till BNP i Europa, enligt Portugals premiärminister José Socrates.

– Det är målet med den här budgeten. Det är därför vi har antagit de här svåra åtgärderna, sade Socrates.

I år beräknas Portugals budgetunderskott till 7,3 procent av BNP.

Den portugisiska statsbudgeten för 2011 inkluderar nedskärningar på omkring 3 miljarder euro och skattehöjningar på 1,5 miljarder euro, som kommer ovanpå redan beslutade åtstramningar.

Planerna har redan före beslutet fått utstå hård inrikespolitisk kritik, bland annat i form av en generalstrejk - den första i sitt slag sedan 1988 - som lamslog Portugal i onsdags.

I fjol uppgick Portugals budgetunderskott till 9,3 procent av BNP. Den portugisiska regeringens mål är att till 2014 ha fått ned underskottet till under 3 procent av BNP, vilket är det tak som gäller enligt EU:s tillväxt- och stabilitetspakt.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".