Tveksamt om tvåstatslösning är vägen till fred

3:20 min

Nu börjar palestinska röster höras som är tveksamma till om tvåstatslösningen mellan Israel och palestinierna är en realistisk väg till fred. Professor Sari Nusseibeh, känd intellektuell palestinier och en av Yassir Arafats närmaste medarbetare, ger i en intervju i dagens Människor och tro sin syn på en framtida stat och samexistensen mellan judar och palestinier.

Likt alla tidigare presidenter i USA efter 1948 försöker nu Barack Obama skapa fred mellan Israel och palestinierna. Men de förhandlingar som han initierade bröt ihop redan innan de hade kommit igång på allvar. Orsaken var att Israel vägrade förlänga byggstoppet av bosättningarna på ockuperad mark samt att de krävde att palestinierna erkände Israel som en judisk stat.

Men nu börjar också röster från palestinskt håll tveka om två-statslösningen är en realistisk väg till fred. Professor Sari Nusseibeh, känd intellektuell palestinier och en av Yassir Arafats närmaste medarbetare ger i en intervju i dagens Människor och tro sin syn på en framtida stat och samexistensen mellan judar och palestinier.

– Min framtidstro är att vi kommer leva i ett land mellan Jordanfloden och havet, i ett binationellt land men inte med lika rättigheter för alla. Jag ser palestinierna tillhöra olika grupper med olika nivåer av rättigheter, men ingen med samma rättigheter som judarna, säger professor Sari Nusseibeh, som i februari kommer ut med boken "Vad är en palestinsk stat värd".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista