Ingmar Bergman.

Bergman en av årets sommarpratare

Uppdaterad 16:30
På onsdagen presenterade Sveriges Radio årets värdar för programmet Sommar. Sommar firar 45-årsjubileum i år och en av sommarpratarna är Ingmar Bergman, som ställer upp efter åtta års övertalning.

– Marie Nyreröd och jag gjorde en dokumentär om Bergman. Det var tre entimmesprogram, men vi glömde faktiskt det väsentligaste, nämligen Bergman och musiken, säger Ingmar Bergman.

Ingmar Bergman var en av få sommarpratare som inte var på plats och sjöng in sommaren när värdarna presenterades i Radiohusparken på onsdagen.

Avslutas traditionsenligt
Norges förre statsminister Jens Stoltenberg, skådespelerskan Lena Nyman och tennisspelaren Mats Wilander är några av de som kommer att sommarprata.

Sommarsäsongen inleds den 13 juni med den danska författaren Hanne Vibeke Holst, som ska berätta hur man blir en lycklig kvinna och den avslutas traditionsenligt med en annan författare, Lars Ulvenstam.

”Jag får inblick i andras liv”
Ingrid Vallving från Sundbyberg har lyssnat på programmet varenda sommar sedan starten för 45 år sedan och hon ser mest fram emot att få höra just Lars Ulvenstam.

– Lars Ulvenstam är den radiopratare som har den största platsen i mitt hjärta.

Vad är det som är så speciellt med programmet?

– Jag får inblick i andra människors liv, deras tankar och erfarenheter, som skiljer sig så mycket från mina egna, säger Ingrid Vallving.

Första och sista gången för Bergman
Lars Ulvenstam ska vara sommarpratare för 21 gången, för Ingmar Bergman blir det första och sista gången. För efter det här tänker han inte framträda något mer.

– Det blir nog inget mer nu. Jag tycker jag pratat färdigt, säger Ingmar Bergman.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista