Partiledaren Göran Hägglund beklagar partisekreterare Lennart Sjögrens agerande. "Det var olämpligt både i form, tonläge och ordval", säger han. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
KD-MÖTET

Göran Hägglund: "Jag fortsätter gärna"

"Jag har ett starkt stöd i partiet"
1:34 min

Arbetsformerna ska ändras inom Kristdemokraterna för att organisationen ute i landet ska få mer att säga till om, beslutade partistyrelsen i dag, efter kritik den senaste veckan mot partiets ledarskap. Partistyrelsen beslutade också att ställa sig bakom partiledaren Göran Hägglund, som har ifrågasatts den senaste tiden.

Ja, Kristdemokraternas partistyrelse träffas under dagen här i riksdagen. Ledningen har inte träffats sedan partiledaren Göran Hägglund för en tid sedan uttalade att partiet måste ifrågasätta hjärtefrågan vårdnadsbidraget.

Kristdemokraterna gjorde också sitt tredje förlustval på raken. 7 av 19 riksdagsledamöter har i Ekots rundringning tidigare sagt att de saknar förtroende för Hägglunds ledarskap.

Och partistyrelseledamoten Bengt Germundsson, kommunalråd i Markaryd, har kanske varit tydligast i sin kritik mot partiledningen. Han menar att partiledningen är toppstyrd – att Hägglund inte förankrat utspelet om vårdnadsbidraget.

Tidningen Expressen avslöjar i dag att partisekreteraren Lennart Sjögren för några dagar sedan skickat ett mejl till Bengt Germundsson, där Sjögren anklagar honom för att vara ute efter Göran Hägglunds skalp och för att ha agerat osunt.

Och inne på mötet har, enligt vad Ekot erfar, ett hett meningsutbyte mellan Sjögren och Germundsson pågått, där båda fick stöd i olika läger. Samtidigt anser stora delar av partistyrelsen att de inte känner igen sig i den mediebild som ges, att Göran Hägglund är ifrågasatt som partiledare.

Och utåt beklagar partiledaren Göran Hägglund partisekreterare Lennart Sjögrens agerande.

– Det var olämpligt både i form, tonläge och ordval.

Är du rätt man att driva Kristdemokraterna inför 2014?

– Jag tycker dels att jag har blivit vald vid sju eller åtta tillfällen tidigare, och det visar att det finns ett starkt stöd i partiet, det stödet känner jag att det finns fortfarande, så jag fortsätter väldigt gärna, säger Göran Hägglund.

Partistyrelsen beslutade i dag under mötet att ställa sig bakom Göran Hägglund, som har ifrågasatts den senaste tiden. Arbetsformerna ska också ändras inom partiet för att organisationen ute i landet ska få mer att säga till om. Partistyrelsen ska besöka samtliga lokalavdelningar under våren.

En ny partisekreterare ska tillsättas vid partistyrelsens nästa sammanträde, den 17 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".