Här håller sig turisten friskast

"Det gäller ju bara att tänka"
1:46 min

Kanarieöarna och Egypten är säkrare val än Thailand och Indien för den som vill ha sol och bad men slippa magsjuka. Det visar Smittskyddsinstitutets kartläggning av i vilka länder man löper störst risk att bli sjuk på resan.

Staffan Malm som planerar en resa till Gran Canaria oroar sig inte för någon magsjuka.

– Nej, det gör jag inte. Jag har en bra mage och jag brukar förbereda mig med att äta lagom av det som finns.

– I december nu åker vi en vecka till Egypten, till Hurghada, och sedan till Jordanien i januari två veckor. Det gäller ju bara att tänka, att äta förnuftigt - att inte äta röror och geggor och att skala frukt, det där vanliga, säger Gunilla Miche de Malleray.

Smittskyddsinstitutet har kartlagt från vilka länder resenärer oftast får med sig en smittsam magsjuka hem. Studien gäller registrerade fall av magsjukebakterierna campylobacter, salmonella och shigella.

Sofie Ivarsson, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet står bakom studien.

– I topp ligger Indien och Indonesien. Thailand kommer lite efter dem. Och allra lägst i risk ligger sydeuropeiska länder som vi reser till väldigt mycket. Det är ganska få fall.

Ett land som har förbättrat sin position vad gäller risken att få magsjuka på resan är Egypten, säger Sofie Ivarsson.

– Det är faktiskt något förvånande, för Egypten vet vi sedan tidigare att det har legat ganska högt. Men där ser vi nu, när vi tittar på de senaste tre åren i den här studien, så har Egypten sjunkit mycket i risk och ligger nu bland de lägsta i risk, tillsammans med de europeiska länderna, säger Sofie Ivarsson.

Och just till Egypten ska Linda Karlsson resa. Hon har inte en tanke på magsjuka och tycker att mindre försiktighetsåtgärder räcker.

– Man brukar väl inte äta glass i sådana där glasstånd, om det inte rör sig om paket. Sådant brukar jag undvika. Och inte vatten.

Men det är det enda och då har du klarat dig?

– Ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".