Demonstranter utanför det irländska parlamentet i samband med att åtstramningarna presenterades. Foto: Peter Morrison/Scanpix

Irlands kris mycket värre än Lettlands

"Bankproblemen mycket, mycket större"
1:22 min

Irländarna har hårda tider att vänta. Man behöver bara titta på vad som hände när Lettlands kris bröt ut på allvar hösten 2008. Men situationen i Irland väntas bli mycket värre.

I samband med Lettlands kris tvingades staten ta över banken Parex för att inte hela det finansiella systemet skulle krascha.

– Bankproblemen i Irland är mycket, mycket större och de påverkar banksystemet i andra delar av Europa, inte minst i Storbritannien. Det gör den irländska krisen så mycket allvarligare än den lettiska, säger den lettiske ekonomen Alf Vanags.

Alf Vanags leder Baltic International Center for Economic Policy Studies som är knutet till Stockholms Handelshögskolas Rigafilial. Letterna har nu slagits i över två år mot landets ekonomiska kris.

Bruttonationalprodukten har rasat dramatiskt, hårda sparprogram har drabbat skolor, sjukvård och sociala förmåner, löner har sänkts, arbetslösheten har nått 20 procent och många människor har farit illa.

Nu anar man en vändning i Lettland, exporten har börjat ta fart, arbetslösheten har minskat något och bruttonationalprodukten rasar inte längre. Och även om en del sparåtgärder redan har vidtagits i Irland väntar ännu svårare tider:

– Irländarna har en värre situation framför sig än den letterna har gått igenom, tror Alf Vanags.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".