Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund efter fredagens möte i Stockholm med partistyrelsen. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

KD:s partistyrelse backar upp Göran Hägglund

"Jag behöver vara mer lyssnande"
2:28 min

Kristdemokraternas partistyrelse beslutade i dag efter ett långt heldagsmöte att ställa sig bakom partiledaren Göran Hägglund, som har ifrågasatts den senaste tiden.

– Det känns som att vi har fått rensat luften, haft en diskussion där vi har haft väldigt högt i tak, jag har fått ta en del, ge en del och nu känns det som att vi är väl samlade, säger Göran Hägglund.

Vad har sagts om ditt ledarskap i dag?

– Man har gjort vågen.

Du sa att man hade fört fram kritik och synpunkter?

– Det har handlat om att jag behöver vara mer lyssnande och närvarande i partiorganisationen, ägna mer tid åt att resa i partiet.

Har det brustit i det?

– Ja, säkert, har det kommit kritik ska man lyssna på den.

Men efter den här kritiken, känner du att du har förtroende från medlemmar och partistyrelse?

– Ja, och det har ju visats i alla de mätningar som gjorts, att det finns ett starkt stöd för mig som person.

Partistyrelseledamoten Anders Andersson, som tidigare ifrågasatt om Göran Hägglund verkligen kommer att leda Kristdemokraterna i nästa val, har ändrat sig efter dagens möte.

– Jag har väl fått anledning att revidera den osäkerhet jag haft. Jag upplever att det här sammanträdet och den dialog vi har haft internt i partistyrelsen gör att kanalerna är betydligt öppnare, det finns ett lyssnade från Göran Hägglund, men det finns också en tydlighet om visionerna vi ska staka ut efter framtidsgruppens arbete.

Partiledningens ledarskap har fått hård kritik den senaste tiden. Nu ska arbetsformerna ändras så att organisationen får en bättre situation, beslutade partistyrelsen i dag,

Bengt Germundsson, kommunalråd som tidigare starkt ifrågasatt ledarskapet, är nöjd efter mötet.

– Jag är jättenöjd. Jag tycker att den här diskussionen har varit välgörande och det här är vad partiet behöver för att kunna enas och gå vidare som en kraft framåt.

Vad är det som har förändrats efter det här mötet?

– Jag tror att vi kommer att ha ett väldigt bra samtalsklimat framöver, eftersom vi har lyft på locket i den här diskussionen.

Men Kristdemokraterna har tappat stöd tre val i rad och ligger kring fyraprocentsspärren till riksdagen, så de grundläggande problemen är inte lösta med dagens partistyrelsemöte.

– Vi befinner oss i en allvarlig kris. Att förneka det gör det ju väldigt svårt att ta sig ur den. Det är på ett antal olika plan som det finns brister, organisatoriskt och på andra sätt. Allt detta måste vi nu ta tag i, säger Mats Odell, partiets andra vice ordförande.

– Jag tror att det här mötet i dag har varit väldigt konstruktivt, vi har haft en väldigt öppenhjärtlig diskussion som vi sällan har haft, och det känns väldigt bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".