Spaniens Zapatero vill inte tala hjälp.

Misstron växer när eurokrisen rullar vidare

Marknaderna pressar räntorna uppåt
2:22 min

Även idag har det varit skakigt på de europeiska obligationsmarknaderna. Krisländerna får betala allt mer för att marknaderna ska köpa och Spaniens regering varnar för spekulationer mot landet.

Redan igår gick obligationsräntorna i topp för de tre utpekade länderna - Spanien och Portugal som förnekar krisen, och Irland som redan accepterat krisen.

Och idag har marknaderna fortsatt att pressa räntorna uppåt till ny rekordnivå.

Inte sedan eurons införande har statsobligationer från de tre länderna haft så hög ränta, vilket speglar riskbedömningen när de ska låna pengar på de internationella obligationsmarknaderna.

Jämförelsen görs mot räntan på den tyska 10-åriga statsobligationen.

Smärtgränsen anses gå vid 7 procent och över den nivån blir det en rysare. Grekland gick klart över den gränsen i våras och tvingades söka hjälp. Irland gjorde samma resa och kastade in handduken för en vecka sedan.

Portugals 10-åriga ligger idag över 7 procent och Spaniens är på väg dit.

Vägen till nödhjälpen via EU och IMF kan tyckas vara kort för länderna på Iberiska halvön.

Men de stretar emot och idag sa den spanske premiärministern José Luis Rodríguez Zapatero i ett uttalande att Spanien absolut utesluter att behöva söka hjälp som Grekland och Irland.

Marknadens misstro mot politiska uttalanden är dock stark, enligt Pär Magnusson som är chefsanalytiker hos RBS Stockholm.

– Vem kan man lita på? Kan man lita på myndigheter, som har utfört bankstresstesten? I somras klarade sig irländska banker med lysande bankstresstest. Redan då insåg marknaden - och vår egen Bankinspektion hittade på lögner för att det ska se ut på papper som att det är stabilt. Alla politiker försäkrade att det inte är några problem. Och så visar det sig att det är osant hela tiden, säger Pär Magnusson.

Den spanska ekonomin är dubbelt så stor som Portugals och Greklands och Irlands tillsammans. Hamnar Spanien i samma båt anses det komma att skaka hela den gemensamma europeiska valutan. Spanien hade noll tillväxt det tredje kvartalet och en arbetslöshet på  20 procent.

Men budgetunderskottet är mindre än genomsnittet i EU, framhöll den spanske premiärministern, och både Frankrike och Tyskland större underskott.

– De som spekulerar kortsiktigt mot Spanien kommer att göra ett misstag, sa Zapatero.

Underskottet i EU är i snitt 74,7 procent av BNP. I Frankrike är siffran 78,1 och i Tyskland 73,4 procent och i Spanien 53,2 procent.

I morse publicerade Financial Times uppgifter om att den europeiska centralbanken och några andra länder i eurozonen har satt press på Portugal att vända sig till EU:s nödhjälpsfond, eller stabilitetsfond, EFSF, som har möjlighet att låna ut upp till 500 miljarder euro.

Nyheten har dementerats kategoriskt av alla inblandade under dagen.

Just siffran 500 miljarder euro är intressant för att Irlands lånebehov uppgavs vara 80 miljarder euro. Spaniens ekonomi är nästa tio gånger större och behovet skulle då vara 800 miljarder euro.

Bara det enda räkneexemplet räcker för att marknaderna ska vara misstänksamma om styrkan i eurozonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".