Nu får det etiopiska kaffet konkurrens.

Etiopiens ekonomi på kraftig frammarsch

2:05 min

Med undantag för Afrikas oljeproducerande länder är nu Etiopien kontinentens snabbast växande ekonomi. I mer än fem år har tillväxten varit tvåsiffrig och regeringen har stora planer.

Kaffet är hörnstenen i Etiopiens ekonomi, men nu håller fältet på att vidgas.

– Industrin ska växa snabbare än jordbruket de närmaste fem åren, sa Etiopiens premiärminister Meles Zenawi nyligen i en intervju.

Etiopien sneglar på de sydostasiatiska länderna som Sydkorea för att utveckla sitt land - ett av världens fattigaste, mer känt för torka och svält än för att vara en ny tillväxtmarknad.

Men precis som i de sydostasiatiska tigrarna tar staten en aktiv roll i att bygga ekonomin i Etiopien, med utvecklingsbanker som ger lån till småföretagare och jordbrukare och skydd för den gryende industrin.

Det har oundvikligen lett till kritik om att landet inte öppnar sina marknader tillräckligt, till exempel för att bli medlem av världshandelsorganisationen WTO.

Samtidigt privatiseras statliga bolag och regeringen hoppas dra till sig mer av utländska investeringar för att utveckla förädlingsindustrin, för textil och läder till exempel. I huvudstaden Addis Abeba byggs det bostäder, kontor och hotell, bland annat med kinesiska pengar. Och regeringen tror på fortsatt tillväxt.

I den senaste femårsplanen är prognosen för den årliga tillväxten 11 procent om året - det är om man tar den försiktiga beräkningen. Den kan också bli uppåt 15 procent, enligt regeringens prognos.

Den etiopiska regeringen, som anklagas för att bli allt mer auktoritär, vill dock inte släppa kontrollen över banksystemet och mobilnäten.

Förutom att våga släppa på den politiska kontrollen är utmaningen framöver, som för så många av de snabbväxande afrikanska ekonomierna, att sprida utvecklingen till större delar av befolkningen.

Nära hälften av de drygt 80 miljonerna etiopier lever fortfarande under fattigdomsstrecket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista