Snöskotrar. Foto: Lise Serud/Scanpix

Högre säkerhetskrav på skoteruthyrare

2:04 min

Företag som hyr ut snöskotrar måste bli bättre på att informera kunder om säkerhet och lagar. Därför har det startas en särskild utbildning för snöskoteruthyrare.

Skoteruthyraren Jan Edvardsson i Arjeplog har efterfrågat en utbildning länge.

– Jag tycker det låter oerhört bra att vi får en seriositetsstämpel över dem som vill göra ett bra jobb och göra det på rätt sätt också. Det finns väldigt många oseriösa som jag hoppas försvinner i och med detta, säger han.

Totalt finns 150 stycken snöskoteruthyrare i landet vars enda krav är att genomgå den utbildning som biluthyrningsfirmor måste gå för att få tillstånd av Transportstyrelsen.

Per-Olov Wikberg är samordnare för Fjällsäkerhetsrådet.

– Den innehåller ju framförallt frågor om att ha rätt försäkring, att bedriva en ekonomisk korrekt uthyrning till exempel. Den handlar bara om själva uthyrningstillfället, inte om säkerhet eller annan information.

Några krav på information om terrängen i området, körteknik eller lämplig utrustning finns inte. Och Per-Olov Wikberg menar att det är olyckligt eftersom många som hyr skotrar, ofta på fjällsemestrar, har liten eller ingen erfarenhet av att köra.

Det här är vad fjällräddningen inte allt för sällan stöter på hos kunder.

– Man kan sakna hjälm, och man kan sakna kläder och skor till exempel som kan vara en risk för liv helt enkelt, säger han.

De senaste fem vintrarna har över 60 personer omkommit i skoterolyckor i landet och fler än 500 har skadats.

Och den diplomutbildning som Nationella Snöskoterrådet och Fjällsäkerhetsrådet nu börjar hålla för skoteruthyrare i Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten ska förhoppningsvis förbättra den statistiken.

Bland annat ska en standard kring hur kunder ska informeras om lagar, regler och säkerhet ska läras ut.

Men trots att den blir frivillig tror Per-Olov Wikberg ändå att den kommer hjälpa kunder att välja rätt uthyrare.

– Det ska kännas tryggare helt enkelt, säger han.

Men vore det inte bättre om det blev ett krav rakt igenom för skoteruthyrare?

– Ja, så kan man också se det, men vi är inte riktigt där än utan vi vill prova det här nu. Men det är mycket möjligt att det blir ett krav i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista