Den resistenta bakterien MRSA finns bland grisar i många europeiska länder. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix

Nya regler ska stoppa sjukhussjuka hos grisar

1:53 min

Efter det första fallet med sjukhussjuka hos en svensk gris i somras förbereder Jordbruksverket nu nya föreskrifter för hur grisarna ska hanteras. De nya reglerna ska förhoppningsvis hindra smittan från att spridas.

Grisbonden Anders Larsson från Ingatorp utanför Eksjö är inte orolig för de antibiotikaresistenta bakterierna.

– Nej, det är jag inte rädd för. Vi har såpass bra smittskydd, säger han.

Sjukhussjukan MRSA är utbredd bland grisar i många andra europeiska länder. Sverige har länge klarat sig undan, men i somras upptäcktes det första fallet.

Det finns risk för att smittan sprids och att problemet blir mer omfattande. Därför tar nu Jordbruksverket fram nya föreskrifter, säger Bengt Larsson, smittskyddschef på verket.

– Vi har känt ett behov av att reglera på något sätt för att minska de största smittspridningsriskerna. Man kan tänka sig att man inte vill ha den här spridd i den levande svindjurspopulationen utan kanaliserar sådana här besättningar till slakt. Det är en möjlighet vi funderar på, säger Bengt Larsson.

Ett förslag till nya föreskrifter kan bli klart någon gång efter årsskiftet. Sedan ska det ut på remiss, så genomförandet kommer att dröja.

Antibiotikaresistenta bakterier, där sjukhussjukan MRSA är den kanske mest kända, har de senaste åren fått fäste även bland djur i Sverige. Och det här bidrar till den totala spridningen i samhället.

När grisar drabbas av sjukhussjukan kan de människor som har hand om djuren också smittas, i till exempel Holland har flera sådana fall förekommit. Men grisbonden Anders Larsson från Ingatorp är ändå inte orolig för egen del.

– De veterinärer jag har pratat med säger att mitt största hot är om jag vistas i offentliga miljöer som gym och badhus.

Att du skulle föra med smittan till dina djur?

– Ja, det är mitt största hot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista