Haitier väntar på sina ID-kort. Foto: Ramon Espinosa/Scanpix.

Intresset för valet ökar i Haiti

2:08 min

Ju närmare valet i Haiti nu på söndag har kommit, desto större har intresset för att delta blivit bland haitierna. Mitt i alla katastrofer finns en vilja till förändring.

Valkampanjen har pågått in i det sista. Även om det, som här i en demonstration för en populär senator, både låter och ser ut mer som en karneval.  

Men det har också förekommit att valmöten och demonstrationer har beskjutits. Och det finns en stor oro för att valet på söndag ska saboteras.  

Till och med att det ska förekomma attacker mot vallokaler för att skrämma väljarna.  

Det vore i så fall inte första gången i Haitis historia.  

Men att intresset för valet har vuxit den senaste tiden, det märks vid de myndigheter där det nödvändiga ID-kortet utfärdas.  

Många som inte tänkte delta, har i sista ögonblicket bestämt sig och rusningen efter ID-kort har blivit så stor att man tvingats spärra av byggnaderna.  

Istället går anställda runt och ropar ut i megafoner namnen på dom som kan komma fram och hämta sina kort.  

– Folk har visat ett mycket större medvetande än jag väntade. Det säger Rony Smart, tidigare premiärminister och nu ledare för ett socialdemokratiskt parti.

Han säger också att han erkänner att han misstog sig när han bestämde sig för att inte delta i valet. 

– Och, säger han, om valet blir åtminstone hyfsat ärligt och vi kan få en ny president med legitimitet, så kan också förhållandet med det internationella samfundet förändras.  

– Ibland kan man få en känsla av Haiti är en enda stor show. Men det internationella samfundet måste inse att Haiti aldrig kommer att röra sig framåt,  om upplevelsen att leva som i ett protektorat, som nu, finns kvar, säger Rony Smart.  

– Först när haitierna känner att de själva bestämmer, kommer något att hända. Låt oss hoppas att valet kan leda ditåt, men, suckar Rony Smart, lätt blir det inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista