Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen

Fogh Rasmussen bekräftar att talibaner skyddas

"Måste tala med tidigare fiender"
1:52 min

Talibanledare får skydd av Nato-soldater när de reser till den afghanska huvudstaden Kabul för samtal med den afghanska regeringen. Det bekräftar Nato:s generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen.

Samtidigt säger Nato-chefen att det finns bestämda gränser för vilka förhandlingskompromisser Nato kan acceptera att den afghanska regeringen gör med motståndsrörelsen.

– För det första krävs att de grupper som ingår i en försonings process avstår från våld och krigshandlingar, att de avbryter kontakter med terroristgrupper och att de stödjer den afghanska grundlagen och mänskliga rättigheter inklusive kvinnors rättigheter. På de punkterna kan vi inte kompromissa, säger Nato:s generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen.

Frågan är om den afghanska ledningen är lika kompromisslös som Nato när det gäller villkoren för en försoning mellan Kabul-regeringen och motståndsgrupperna.

När 350 afghanska ledare samlades i somras för att diskutera hur försoningsprocessen ska underlättas tog de bland annat en resolution som krävde återgång till Sharialagar, med motiveringen att "bristen på tillämpning av Sharia" hade inverkat negativt på utsikterna för fred.

Att samtal nu sker utan att talibanerna upphört med krigshandlingar tyder också på att principerna är tänjbara. Men, säger Fogh Rasmussen, Nato-soldaterna har inte stridit i Afghanistan bara för att sedan kompromissa bort de principer de slagits för.

– Det är ingen av befolkningarna i de länder som nu sänder trupper till Afghanistan som skulle kunna förstå att vi har utkämpat en hård strid till stora kostnader om vi sedan slutar med att kompromissa med en rad principer som vi faktiskt har stridit för, säger Anders Fogh Rasmussen.

Samtidigt som vissa Nato-soldater offrar sina liv i strid mot talibaner så är det nu alltså andra Nato-soldater som tar stora risker för att skydda de talibanledare som deltar i försoningssamtal. Hur förklarar Nato-chefen det?

– Jo men så är det i varje konflikt att på en viss tidpunkt, om man önskar en fredlig lösning, då måste man tala med dem som varit ens fiender. Annars blir det aldrig någon lösning, säger Anders Fogh Rasmussen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".