Stort intresse för misstänkt skogskartell

Det är UPM-Kymmene, Finlands skogsjätte vid sidan av StoraEnso, som givit konkurrensmyndigheterna vittring på vad som ser ut att bli den hittills största affären av det här slaget i Finland.

Igår slog ju  EU:s konkurransmyndighet till med inspektioner mot en rad europeiska, främst nordiska skogsföretag som misstänks för kartellsamarbete. Idag meddelade bl a StoraEnso att man bett sina företrädare i Nordamerika att lämna in relevanta dokument också till USA:s konkurrensmyndigheter:

Genom att lägga alla kort på bodet och förhandla sig till viss straffrihet i händelse av konstaterade brott mot konkurrenslagstiftningen lär UPM-Kymmene slippa undan de bestraffningar som kan drabba andra misstänkta; Stora Enso, M-real och Metsliitto i Finland och Norska skog i Norge.

UPM-Kymmene upptäckte själv för ett år sedan omständigheter i koncernen som tydde på priskarteller när t ex det gäller produkter som finpapper eller plastade industrisäckar. EU-kommissionen misstänker olagligt samarbete också ifråga om en rad andra produkter, både i Europa och i Nordamerika. Dessutom undersöks informationsutbyten då det gäller råvirkespriser. ”På starka grunder”, säger finska konkurrensmyndighetens chef. Stora Enso tillhör de företag som bestrider brott.

I Finland frågar man sig om de här omständigheterna har något att göra med att UPM-Kymmenes tidigare vd Juha Niemelä oväntat och plötsligt avgick utan synbarlig orsak i vintras. Tidningen Helsingin Sanomat anser sig ha fått uppgifter om att de nu blottlagda problemen faktiskt hade med hans avgång att göra.

I varje fall i Finland lär alltså de här kartellmisstankarna fortsätta att sysselsätta medierna.

Bengt Lindroth Helsingfors

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".