Muslimska Brödraskapets medlemmar fängslas

"Valrörelse under ett moln av tårgas"
2:41 min

Våldsamheterna trappas upp inför valet i Egypten i morgon. Många bedömare är övertygade om att regeringen Mubarak kommer att göra allt för att hindra det Muslimska Brödraskapet från att upprepa sina framgångar i förra valet, då brödraskapet fick 20 procent av platserna i parlamentet.

Över 1 000 medlemmar av Brödraskapet har gripits. Flera medlemmar har hindrats från att registrera sig som kandidater.

Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent följde med en av Brödraskapets kandidater på en valpromenad i ett fattigt bostadsområde.

Himlen är svart, men månljuset lyser upp den oasfalterade gränden där fönsterluckor öppnas som i en julkalender när Brödraskapet tågar fram och ropar till sina väljare att rösta på Mohammed el Beltagi.

Det Muslimska Brödraskapet har varit särskilt utsatt för sabotage, misshandel, tårgas och gummikulor.

Regimen drar sig inte för att använda övervåld för att se till att förra valets framgångar inte upprepas. "I år bedriver vi en valrörelse under ett moln av tårgas", som en av brödraskapets talesmän sa tidigare i veckan.

I detta valdistrikt Shubra el kheima, som hör till de fattigaste, har kandidatens son misshandlats, affischer målats över med tjock svart färg och valmöten ställts in av - som det heter - säkerhetsskäl.

Ständigt närvarande är dessa våldsprovokatörer, berättar kampanjmedarbetaren Ra'faat Ahmed Ali.

Inhyrda våldsprovokatörer, baltagiya, är något alla oppositionskandidater, universtetsstudenter och människorättsakivister i Eypten har upplevt.

De dyker upp med knivar, kedjor och rep för att slå ner demonstrationer och protester.

En egyptisk oppositionstidning publicerade till och med en baltagiya-prislista där det framgick att ministrar och politiker från regeringsspartiet får rabatt. 

Det egyptiska parlamentets talman, Fathi Surur, varnade i går att USA:s påtryckningar för demokratisering och reformer i Egypten kan leda till ett bakslag och till att Egypten förvandlas till en religiös islamistisk stat.

Detta har länge varit regimens bästa argument för att upprätthålla polisstaten och undantagsstillståndet som rått sedan 1981 när president Sadat mördades av islamister.

USA har kritiserat gripandet av över 1 000 medlemmar av Brödraskapet och i allt högre grad uppfattar Washington detta islamist-scenario som ett ihåligt hot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".