Enligt uppgörelsen som offentliggörs senare i dag kommer systemet att utvärderas efter två år. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

S stödjer regeringens förslag om betygskriterier

Socialdemokraten Mikael Damberg
1:52 min

Socialdemokraterna stöder regeringen och utbildningsminister Jan Björklunds förslag om betygskriterierna i det nya betygssystemet. En uppgörelse är nu klar efter hemliga förhandlingar.

Därmed bryter Socialdemokraterna det rödgröna samarbetet på skolområdet.

Socialdemokraterna gör på egen hand upp med regeringen om stöd till utbildningsminister Jan Björklunds modell för betygskriterier i det nya betygssystemet som ska införas. Därmed finns en majoritet i riksdagen för regeringens förslag.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet lämnas utanför uppgörelsen.

De rödgröna partierna var tidigare eniga om att kräva betygskriterier för varje steg i den nya betygsskalan A-F. Nu ger sig Socialdemokraterna på den punkten och godtar Jan Björklunds modell med betygskriterier bara för A, C och E. 

Enligt uppgörelsen som kommer systemet att utvärderas efter två år.

Lärarna ska också få en tydlig handledning för att kunna hantera betygsstegen B och D som alltså inte får några fastställda kriterier. Betyget F är underkänt.

Hade regeringen och utbildningsminister Jan Björklund inte lyckas få stöd av Socialdemokraterna, hade viktiga delar av den stora förändring av skolan som genomförs nästa höst fått ändras.

För Socialdemokraterna som alltså svängt i frågan finns flera motiv. Dels har den skolpolitiske talespersonen Mikael Damberg sagt att partiet vill ha blocköverskridande överenskommelser så att betygssystemet inte riskerar att ändras efter varje val.

Dels undviker Socialdemokraterna att med stöd av Sverigedemokraterna fälla regeringen. Sverigedemokraterna stödjer nämligen förslaget med betygskriterier på varje steg i betygsskalan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".