Moldavien: "Lösning på krisen enda alternativet"

18-årig förstagångsväljare
1:48 min

Moldavien försöker bryta sitt politiska dödläge genom att i morgon hålla sitt tredje parlamentsval på ett och ett halvt år. Den fattiga före detta sovjetrepubliken balanserar mellan starka politiska krafter i både väst och öst.

  |  

– Jag tror att vi kommer att ha bra relationer med både Ryssland och Rumänien, säger 18-åriga Ksenia i den moldaviska huvudstaden Chisinau.

Men som många andra unga väljare pratar hon i första hand om integration med EU. Moldavien har starka historiska, kulturella och inte minst språkliga band med grannlandet Rumänien, som blev EU-medlem för tre år sedan.

Söndagens parlamentsval ses som sista chansen för Moldavien att ta sig ur den politiska krisen som landet kastades in i våren 2009. Dagens regeringskoalition, som består av fyra partier, kallar sig "Allians för europeisk integration" och har bara några få mandat fler än kommunistpartiet i oppositionen.

Det har gjort det omöjligt för det moldaviska parlamentet att nå en majoritet för att utse landets president. En folkomröstning om att ändra konstitutionen så att folket istället väljer president misslyckades i september i år på grund av för lågt röstdeltagande.

Den kände politiske analytikern Igor Botsan i Chisinau säger att den politiska krisen kommer att lösas av det enkla skälet att det inte finns några andra alternativ.

– Det måste bli en varaktig lösning på krisen, eftersom ingen annars kommer att förstå vad som är problemet - varken våra samarbetspartners i Europa eller det moldaviska folket, säger den politiske analytikern Igor Botsan.

Förstagångsväljaren Ksenia är inte lika säker på att valet kommer att bryta dödläget.

– Jag är inte alls säker på att de kommer att kunna utse en president men det är värt att försöka, säger 18-åriga Ksenia, som tänker rösta på ett av partierna i regeringskoalitionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".