Eroderad strand i Cancún.

Fyra kontinenters avstamp

Inga stora förhoppningar
3:55 min

På måndag inleds FN:s klimatmöte i Cancún i Mexiko. Ingen tror på något stort genombrott, som kan leda till ett nytt bindande klimatavtal. Många talar i stället om steg för steg komma överens om detaljer. Sveriges Radios korrespondenter ger en bild av förhandlingsläget inför mötet.

Kina är det land som släpper ut mest koldioxid I världen. En viktig del av utsläppen kommer från produktion av varor som konsumeras I andra länder, men kinesernas krav på högre levnadsstandard gör också att det är långt kvar innan utsläppen härifrån kommer att sluta öka.

Kina gör frivilliga åtaganden för energieffektivisering, men är mycket noga med att poängtera att man fortfarande är ett utvecklingsland som behöver tillväxtutrymme för att nå upp till samma ekonomiska nivå som till exempel Europa och USA.

Efter klimatmötet i Köpenhamn anklagades Kina för att ha saboterat möjligheten till en bindande internationell överenskommelse där. Inför klimatmltet I Cancún sa Kinas högsta ansvarige för klimatfrågor, Xie Zhenhua, nyligen att Kina kommer inte att låta sina utsläpp växa okontrollerat så som andra utvecklade länder gjort tidigare. Däremot tanker Kina inte betala västvärldens klimatnota.

Samtidigt som Kina är världens största kolkonsument är det också det land där det installeras mest alternativa energikällor just nu, och ett viktigt mål för Kina I klimatförhandlingarna är att få redan utvecklade ekonomier att ta ett historiskt ansvar för klimatförändringarna och att sätta upp en fond som ska betala för ny energiteknik.

/Hanna Sahlberg, Peking

Afrika har inga stora förhoppningar om att mötet i Mexiko ska leda till några konkreta åtgärder. De afrikanska ländernas talesman i klimatfrågor, Etiopiens premiärminister Meles Zenawi, har redan i förväg konstaterat att mötet kommer bli en "total flopp". Världens utvecklade länder tar helt enkelt inte klimatfrågorna på tillräckligt stort allvar, menar Zenawi.

Afrika är, enligt FN, den kontinent i världen som kommer att drabbas hårdast av klimatförändringar som torka och översvämningar. Samtidigt är det världens fattigaste kontinent och för de afrikanska länderna står löften om pengar i centrum. Afrikas länder är inte de som ska behöva betala för utsläppen som den rika delen av välden har gjort under sin utvecklingsresa - samma som Afrika vill göra nu. Om det dessutom ska ske med kostsamma nya gröna teknologier, får omvärlden vara med och betala, är den afrikanska ståndpunkten.

Men hoppet är alltså litet att den rika världen verkligen kommer att leva upp till löften om en "grön fond" som ska kompensera fattiga länder som drabbas av klimatförändringar.

/Maria Sjöqvist, Addis Abeba

I Bryssel hördes en hel del besvikna kommenterar för snart ett år sedan, efter att EU hade agerat splittrat vid klimatmötet i Köpenhamn. Inför Cancún finns nu i alla fall en bräcklig överenskommelse mellan EU:s medlemmar om att den här gången tala mer med en gemensam röst.

EU har lovat att minska sina utsläpp av växthusgaser med 20 procent fram till 2020, jämfört med 1990 års utsläpp. Det kan bli en 30-procentig minskning från EU:s sida, men bara om andra delar av världen gör liknande ansträngningar.

Efter hårda påtryckningar på Italien kunde EU-ländernas miljöministrar i mitten av oktober till sist enas om att i Cancún försöka få till en förlängning av det nuvarande klimatavtalet - Kyotoprotokollet. Fast det är samma sak här; få inom EU, om ens någon, verkar tro på några större klimatframgångar i Cancún.

/Jens Möller, Bryssel

I USA har Obama-administrationen inte gjort några storstilade utspel inför klimatmötet i Cancún. Obama ligger lågt: klimatfrågan var visserligen en av hans hjärtefrågor under presidentvalskampanjen, men sedan dess har ambitionerna förändrats och den politiska kartan ritats om.

Obamas målsättning går ut på att minska koldioxidutsläppen i USA med 17 procent från 2005 års nivåer till 2020. Den ena hälften av kongressen, representanthuset, har sagt ja till det, men i senaten har det blivit tvärstopp.

Förra året fick Obama därför åka till klimatmötet i Köpenhamn tomhänt, utan att ha fått förslaget godkänt. Och nu har möjligheterna till lagförändring minskat ytterligare till följd av kongressvalet tidigare i november, som innebär att Demokraternas makt i kongressen krymper. Så Obama ligger lågt - och amerikanska medier beskriver överlag Cancún-mötet i ljumma ordalag.

/Ginna Lindberg, Washington

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".