Kavat MP diskuterar framtiden

2:01 min

I helgen träffas över 700 miljöpartister från hela landet i Västerås för att bland annat diskutera hur partiet ska hantera valframgångarna. Ett av samtalsämnena är förstås också språkrörsfrågan.

Det var en påtagligt nöjd Peter Eriksson som invigningstalade på förmiddagen.

– Valresultatet är ett kvitto på att allt fler vill se en grön omställning av samhället, men också på att vi har blivit mer respekterade.

Miljöpartiets framgångar lokalt och regionalt har förändrat den politiska kartan både i kommuner och landsting. I 98 kommuner och 16 av 20 landsting och regioner sitter nu Miljöpartiet med och styr - något man gärna lyfter fram på partiets kommundagar.

– Det finns inget annat parti i Sverige som är i majoriteten i så många landsting och regioner och därför är med och styr kollektivtrafiken och vad som ska hända med den - och vården.

Språkröret Peter Eriksson tror att framgångarna på det lokala planet konkret kommer att märkas när det gäller till exempel trafikpolitiken.

– Det kommer säkert att ske en del förbättringar när det gäller kollektivtrafiken och det är i områden där landstingen har ett stort ansvar runt om i Sverige. Mer biogas i fordonsbränslen, mer cykelbanor kanske. Det är ju på trafikområdet de stora utsläppen är.

Peter Erikssons tal till partiets kommunpolitiker berörde över huvud taget inte valsamarbetet med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet på riksplanet och. 

I stället sa han att situationen i riksdagen har gett Miljöpartiet nya möjligheter.

Till våren avgår båda språkrören, Enligt Miljöpartiets regler får ju språkrören inte sitta hur länge som helst. Och Peter Eriksson tycker att det är bra att flera personer redan gått ut och sagt att de vill bli partiets nya språkrör.

– Det är bra, jag tycker det är positivt och utan att göra jämförelser med andra partier tror jag att det finns de som är avundsjuka på att det hos oss faktiskt finns de som vill bli språkrör och leda partiet. Och vi har duktiga människor dessutom, säger Peter Eriksson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista