Tortyr har blivit vanligare

Situationen för de mänskliga rättigheterna förvärrades under år 2003 och allt fler länder använder sig av tortyr. Det skriver Amnesty i sin årsrapport.

Tortyr användes i 132 länder under förra året, jämfört med 106 året innan.

Säkerhetstjänster tränas
Ofta handlar det om att driva fram bekännelser och i kriget mot terrorismen tränas alltfler säkerhetstjänster, säger den svenska generalsekreteraren Carl Söderberg.

– Dessvärre är det så att tortyr handlar om ett system där folk utbildas i olika metoder. Det är mycket vanligt i Mellanöstern att folk blir upphängda i taket och sedan slagna. Sedan vet vi att andra mer sofistikerade säkerhetsenheter använder sig av psykiska former av tortyr, till exempel påtvingad sömnbrist, säger han.

Att USA hör till dem som använder sömnstörningar för att pressa sina fångar har framgått i senatsförhör.

”Kan USA så kan vi”
Carl Söderberg menar att dessa listor över tillåtna metoder är mycket oroväckande, för många länder hänvisar till att kan USA så kan vi.

– Det som hänt är att USA redan under bombningskampanjen mot Afghanistan satte igång så kallade hårda metoder. Bushadministrationen vill neka att de här metoderna är tortyr, men faktum är att gränsen mellan misshandel och tortyr ibland är ganska diffus, säger han.

– Det är just det området, gränsen mellan misshandel och tortyr, som jag är rädd kan försvinna i diskussionen om Abu Ghurayb-fängelset, säger Amnestys svenska generalsekreterare Carl Söderberg.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista