Protester vid huvudpostkontoret i Dublin. Foto: Peter Morrison/Scanpix.

Irländare protesterar mot krisplaner

1:50 min

Under helgen fortsätter förhandlingarna mellan Irlands regering och EU och Internationella valutafonden om det ekonomiska räddningspaket som Irland har ansökt om. Och i Dublin deltog i dag tiotusentals irländare i en demonstration mot det åtstramningspaket som regeringen la fram tidigare i veckan.

De demonstranter som BBC talade med riktade framförallt sin ilska mot regeringen för att den, som en kvinna sa, sålt ut landet till Internationella valutafonden.

Regeringen får framförallt kritik för att den inte skötte övervakningen av bankerna, som med sin stora utlåning med dålig säkerheter sedan tvingade regeringen att stötta bankerna med minst 500 miljarder kronor.

Det har lett till ett jättelikt underskott i statsfinanserna. Regeringen har sjösatt flera åtgärdsprogram - det senaste i onsdags med skattehöjningar, sänkta pensioner och bidrag plus nedskärningar i offentliga sektorn på sammanlagt 140 miljarder kronor.

Demonstranterna i dag tycker att åtstramningarna drabbar vanligt folk alldeles för hårt men ändå bedömer den irländska regeringen att det inte är tillräckligt för att reda upp statsfinanserna.

Förra söndagen ansökte regeringen om ett hjälppaket från EU och Internationella valutafonden. Förhandlingar om hur mycket pengar Irland ska erbjudas i stöd och vilken ränta landet måste betala pågår, men enligt uppgifter i flera medier ska det vara klart i morgon.

Allt fler kräver också - som en av demonstranterna gav uttryck för - att regeringen ska avgå.

Premiärminister Brian Cowen sa häromdagen att först ska räddningspaketet bli klart och sedan budgeten för nästa år.

Först därefter - kanske i februari kan det bli val till parlamentet. Och enligt opinionsundersökningarna kommer det att bli ett svidande nederlag för premiärministerns borgerliga parti Fianna Fáil och maktskifte i Irland. I ett fyllnadsval tidigare i veckan i Donegal förlorade regeringspartiets kandat stort till vänsterpartiet Sinn Feins kandidat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista