Spaniens premiärminister Jose Luis Rodriguez Zapatero. Foto: Daniel Ochoa de Olza/Scanpix

Regionval väntas slå mot Zapatero

Upprörda över att Katalonien halkar efter
2:18 min

Euro-krisen spelar stor roll också i valet i den spanska regionen Katalonien idag. Enligt opinionsmätningarna ser valet ut att bli en hård smäll för Socialisterna och därmed också för Spaniens premiärminister Zapatero.

Enligt opinionsmätningarna kommer väljarna inte att ge socialisterna förnyat förtroende att styra Katalonien och analytiker menar att detta kan visa sig bli första steget utför för Zapatero mitt i brinnande euro-kris.

Högerledaren och nationalisten Artur Mas står inför tusentals anhängare och håller sitt sista tal i valrörelsen. Han försvarar katalanernas rätt till sitt språk och sin självständighet gentemot Spanien.

Det ligger seger i luften. Enligt mätningarna kan hans center-högerkoalition Convergència i Unió till och med få egen majoritet. År 2003 lyckades socialisterna bryta nationalisternas långvariga styre av Katalonien, men nu ser pendeln ut att slå tillbaka.

Väljarna kommer att straffa den spanske socialistiske premiärministern Zapatero för hans hårda besparingspaket, säger många analytiker och kanske följs denna missnöjesyttring av många fler i lokal- och regionalvalen i maj i vår, heter det.

Katalonien är en stor, rik och viktig region i Spanien, men den ekonomiska krisen har slagit hårt mot de små och mellanstora företagen och arbetslösheten har stigit kraftigt.

Att krisen hanteras illa av de styrande socialisterna ska gå att utläsa av produktionssiffror, som nu ligger under Madrids. Barcelonatrakten halkar efter, vilket upprör katalanerna.

Spaniens regering gör för tillfället allt vad den orkar för att övertyga utlandet om att Spanien inte behöver någon hjälp för klara ut sin skuldsits. Såväl ekonomiminister Salgado och premiärminister Zapatero har de senaste dygnen upprepat att det inte kommer att vara aktuellt.

Men Portugal ligger i farozonen efter Irland och spanska banker har stor utlåning till Portugal, vilket skulle kunna leda till att problemen växer.

Att nu möta en politisk förlust är inte vad den redan impopuläre Zapatero behöver. Nyligen fick han statistik som visade att spansk ekonomi står stilla, det vill säga att det är nolltillväxt. Att se sina partikamrater placeras i skamvrån till nationalisternas fördel är sannolikt ytterligare en stressfaktor.

Zapatero säger därför nu att reformerna kommer att komma tätare, ett sätt att försöka visa kraft efter en lång tid då regeringen sölat och tvekat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".