Svenskar i ny strid i Afghanistan

Svenska soldater och afghanska säkerhetsstyrkor har varit inblandade i nya strider i det oroliga området väster om den svensk-finländska basen i Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan.

Inga svenskar har skadats och sju beväpnade motståndare är gripna.

– Det är lugnt där nu men operationen pågår fortfarande och de är kvar där över natten. Man räknar med att det kan fortsätta i morgon, säger Marie Tisäter, informatör vid Försvarsmakten i Stockholm på lördagskvällen.

Under fredagen och lördagen har svenska och afghanska styrkor genomfört sökoperationer i området väster om Mazar-i-Sharif, där flera tidigare strider och attacker inträffat. Svenskarna har bland annat beskjutits med granatkastare, men har klarat sig utan fysiska skador.

Under fredagen fick afghanska säkerhetsstyrkor stridskontakt med beväpnade personer som försökte göra motstånd. Sju av dem greps.

Under lördagens strider skadades en civil afghansk kvinna och fördes till sjukhus med sjukvårdshelikopter. På lördagseftermiddagen intensifierades striderna med motståndare i området men avtog senare med mörkrets inbrott.

TT/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".