Sydkoreanska fartyg på väg till övningen. Foto: David Guttenfelder/Scanpix.

Flottövning igång utanför Koreahalvön

"Nordkorea kan göra något oväntat"
1:16 min

På Koreahalvön stiger spänningarna igen. Artilleri har hörts från den nordkoreanska sidan och på en sydkoreansk ö nära gränsen har invånare i dag beordrats i skyddsrum.

Det kommer rapporter från sydkoreanska ön Yeonpyeong, där fyra människor dog i tisdags, att man i dag åter hört ljudet av artillerield från den nordkoreanska sidan.

Sydkoreas försvarsdepartement uppmanar nu alla journalister att lämna ön Yeonpyeong på grund av det spända läget.

Invånarna på ön, alldeles vid den omtvistade gränsen, har tidvis beordrats till skyddsrum i dag. Men det finns inga ännu uppgifter om att Sydkorea har träffats av några granater.

Samtidigt började en sedan länge planerad militär övning till havs med sydkoreanska styrkor uppbackade av ett amerikanskt hangarfartyg.

Övningen inleddes trots varningar från Nordkorea, som ser övningen som en provokation.

Nordkoreas nyhetsbyrå upprepade i dag att landet kommer att attackera igen om USA eller Sydkorea kränker dess territorium.

Våldsamheterna i tisdags var bland de allvarligaste incidenterna i området sedan Koreakriget i början av 1950-talet.

Nordkorea säger att de runt 1 200 människor som bor på Yeongpyeong-ön används som mänskliga sköldar kring Sydkoreas artilleri.

Här i Sydkorea får regeringen kritik från oppositionen som säger att militären borde ha besvarat anfallet i tisdags snabbare och hårdare.

Sydkoreas president Lee Myung-bak varnar för att det är möjligt att Nordkorea kommer att göra något oväntat i samband med den fyra dagar långa militärövningen.

Han har beordrat den sydkoreanska militären att inta högsta beredskap.

Nordkorea - hur farligt?

#text=4206464# Gång på gång provocerar Nordkorea omvärlden - och verkar alltid komma undan utan att drabbas av några allvarligare repressalier. Det är inte tal om att omvärlden försöker avsätta diktatorn Kim Jong-il. Är den nordkoreanska regimen helt enkelt för farlig?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".