Afrikanska unionen har möte i Kampala.

Handelsavtal mellan AU och EU hotat

"EU visar ingen flexibilitet"
2:04 min

EU måste ändra på både attityd och innehåll i de pågående handelsförhandlingarna med Afrika, om det ska bli något nytt handelsavtal.

Det är budskapet från Afrikanska unionen när toppmötet mellan EU och Afrika inleds i Tripoli i dag.

Länderna i Afrikanska unionen, AU är rejält trötta på handelsförhandlingarna med EU, som inte rör sig framåt.

– I tio år har vi förhandlat utan att EU har visat någon flexibilitet, säger Clemence Chikwene, handelsanalytiker på AU.

Politikerna uttalar stora ord om utveckling av fattiga länder och om eftergifter, men vid förhandlingsbordet är kompromissviljan noll, menar Clemence Chikwene.

EU begär att de afrikanska länderna ska öppna sina marknader för mycket och för snabbt, anser AU. "Vi har redan liberaliserat våra ekonomier de senaste årtiondena, och det har ännu inte lett till någon hållbar ekonomisk utveckling", står det i de dokument som har förberetts inför mötet och som Ekot har läst.

Dokumenten visar att de afrikanska länderna är rejält upprörda över EU:s attityd som uppfattas som att EU i grunden anser att de afrikanska länderna helt enkelt ska godta de europeiska buden, utan eftergifter från EU:s sida.

Rent konkret handlar oenigheten bland annat om att de afrikanska länderna vill ha rätt att skydda sina groende industrier, med till exempel högre tullar än vad EU vill godkänna, och med exportskatter som ska gynna att det är förädlade varor som lämnar de afrikanska länderna, som är trötta på att bara skeppa ut råvaror.

– Om vi öppnar våra marknader mer utan att samtidigt få utrymme att utveckla våra ekonomier bort från ensidig råvaruexport, så är det samma sak som att ge bort det gratis, säger Clemence Chikwene.

AU hoppas att toppmötet i dag mellan EU och de afrikanska länderna ska kunna lösa några av problemen med handelsförhandlingarna, medan EU enligt vad Ekot erfar snarare kommer att visa kalla handen - handelsfrågorna ska inte diskuteras på ministernivå utan lösas vid förhandlingsbordet, är det troligaste svaret från EU i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".