Köpte barnporrbilder.

"Jag bara tittar lite på sajterna"

Sammanlagt 118 personer misstänks för innehav av barnpornografi efter tisdagens stora polistillslag. Då beslagtogs datorer och andra bevis hos personer som misstänks ha köpt barnporrbilder på internet. Radio Stockholms reporter har mött en av de misstänkta.

Han säger att polisens tillslag i tisdags morse blev ett uppvaknande för honom. Han har tidigare inte sett sig själv som pedofil.

– En vanlig pedofil tycker om att umgås med barn. Jag tycker inte ens om barn, jag tycker att de är skrikiga och jobbiga, men på internet är de uppklädda och sexiga. Man blir fascinerad av det hela, säger han.

– Jag har kanske uppfattat det här som ett oskyldigt nöje. Jag har aldrig själv utnyttjat något barn, utan jag bara tittar lite på de här sajterna.

Har du själv börjat inse att du på sätt och vis också är en av dem som utnyttjat barnen, även om du inte har gjort det rent fysiskt?

– Ja, jag har köpt olika saker för en viss summa pengar och då bidrar jag ju till den här sexhandeln.

Hur känns det att plötsligt inse det?

– Du gör inte det förrän du har ett par poliskommissarier i köket som säger åt dig att ”du ska sitta där medan vi gör husrannsakan”. Då är det inte något oskyldigt nöje längre, utan blodigt allvar, säger en av de män som polisen har gjort husrannsakan hos i Stockholm.

Han medger själv att han köpt barnporr för över 20 000 kronor de senaste tre åren.

Nu granskas beslagtaget material av regional polis, i samarbete med Rikskriminalens barnporrexperter. Tidigast i höst kan det första åtalet bli aktuellt, enligt Rikskriminalen.

Bland de misstänkta finns män i alla åldrar och samhällspositioner, bland annat tre polismän från Stockholm.

Marie Hallman, Radio Stockholm
Marie.hallman@sr.se
Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".