Anders Borg med finsnministerkolleger i Bryssel. Foto: Virginia Mayo/Scanpix.

Slutförhandlingar om irländskt krispaket

Slutförhandlingarna fortfarande pågår om detaljerna i EU:s stora räddningspaket för Irland. Men det extrainkallade finansministermötet handlar också om ekonomiska framtidsfrågor för hela unionen.

Ett räddningspaket på i storleksordningen 800 miljarder kronor borde kanske vara tungt nog för ett möte. Nu handlar det om viktiga detaljer som till exmpel vilken ränta krisande Irland ska betala på de nödlån som EU:s finansministrar i stora drag beslutade om redan för en vecka sedan.

Eftersom lånen är så enorma så innebär bara någon procentenhet högre ränta direkt att Irland drabbas av extra kostnader i på flera miljarder kronor per år.

Ett stort problem för euroländerna är att beskedet om räddningspaketet för en vecka sedan inte har lugnat den nervösa marknaden så som många hade önskat. Till exempel har räntorna på statspapper tryckts upp ytterligare en bit, och det gör det ännu dyrare för eurozonens svagaste länder att låna pengar.

Så dagens finansministermöte handlar nu om betydligt mer än "bara" räddningspaketet för Irland. Det pågår diskussioner om andra krisekonomier i eurozonen, som Portugal, och så försöker också finansministrarna komma ett steg närmare en överenskommelse om en permanent räddningsfond för länder i kris från 2013 och framåt.

Tysklands och Frankrikes ledare Merkel och Sarkozy var med på ett förberedande möte tidigare i dag, och enligt nyhetsbyrån AFP kom de då fram till en kompromiss när det gäller det ansvar som banker i framtiden ska ta för att rädda länder som hamnar i den typ av kris som Irland och Grekland just nu går igenom. Återstår att se hur finansministrarna från övriga EU-länder ställer sig till den tysk-franska överenskommelsen.

Finansministrarnas möte väntas pågå minst ett par timmar till, möjligen fortsätter det till sent i kväll eller i natt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".