1 av 2
Polis från Puntland har tillfångatagit pirater utanför Somalias kust. Arkivfoto: Scanpix.
2 av 2
Anders Olovsson stabschef på De Grasse. Foto: Beatrice Janzon.

Krav på internationell tribunal för sjöpirater

"Västvärlden måste ta sitt ansvar"
2:11 min

Det är komplicerat att ställa de somaliska piraterna som kapar fartyg inför rätta. Kenya har tagit emot gripna pirater för rättegång men vill nu inte ta emot fler. Allt fler vill nu ha en internationell domstol.

– För att lyckas med det här är det min fasta övertygelse att här måste västvärlden ta sitt ansvar och upprätta en tribunal i likhet med krigsförbrytartribunalen som nu finns i Haag. Det här är inte krigsförbrytelser, det är organiserad brottslighet, men det är organiserad brottslighet som påverkar världen i allmänhet, säger den svenske fartygschefen Håkan Nilsson, som deltagit i EU-insatsen utanför Somalias kust.

De flesta pirater som EU-länderna i Operation Atalanta har gripit har överförts till Kenya för rättegång. Men Kenya anser att rättsväsendet inte klarar av att ta emot fler nu.

I stället måste EU-länderna släppa en rad pirater fria efter att ha avväpnat dem, trots att de tagits på bar gärning. Att det är så komplicerat att lagföra piraterna gör EU-länderna frustrerade.

– Det är väldigt svårt och ett av de stora dilemman vi har här nere i insatsen.

Svenska örlogsfartyget HMS Carlskrona kommer hem till Sverige om en vecka och fartygschefen önskar sig mer internationella krafttag.

Besättningen på det franska fartyget FS de Grasse är bland de som gripit pirater. Anders Olovsson är stabschef hos fransmännen och berättar hur de sätter de misstänkta på däck. 

– Här ombord är det på däck, på liggunderlag så att de sitter mjukt och är det för varmt så i skuggan så klart, med vattenflaska och på rad - omgivna av vakter, och under läkarkontroll.

För att lösa det juridiska vakuumet för EU diplomatiska samtal med olika afrikanska länder. Vissa EU-länder har också ställt pirater inför rätta i Europa, men det är ingen framtida strategi.

Också andra länder griper pirater och piraternas öde beror mycket på just vilket land som griper. FN har numera ett särskild rådgivare som sysslar med pirateriet. Han undersöker också hur världen ska gå vidare med problemet, där en internationell domstol kan bli en utväg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".