Planerad avvisning av jordanier granskas

Sverige planerar att avvisa en asylsökande som riskerar att torteras. Mannen är dömd till ett långt fängelsestraff i Jordanien, där det enligt det svenska utrikesdepartementet förekommer tortyr i fängelserna. Men att det förekommer tortyr i fängelserna är inte tillräckliga skäl för att mannen inte ska avvisas, enligt migrationsminister Barbro Holmberg.

– Även om det förekommer tortyr i något land måste man göra en bedömning av om det är just den här personen som riskerar tortyr, säger Barbro Holmberg till ekot.

Sverige har skrivit på FN-konventionen mot tortyr som innebär att personer som riskerar att torteras inte får avvisas.

Prövning i varje enskilt fall
Men de reglerna ska inte tolkas som att alla personer som kommer från ett land där det förekommer tortyr inte kan avvisas tillbaka. Men man måste alltså i varje enskilt fall göra en prövning, enligt migrationsminister Barbro Holmberg.

Ekot har under dagen rapporterat om Mahomoud Al-rifai som varit aktiv i terrororganisationen Hamas och för detta är dömd till ett långt fängelsestraff i sitt hemland Jordanien. Ett land som kritiseras för just tortyr av det svenska utrikesdepartementet.

Känner inte till
Att Mahomoud Al-rifai riskerar tortyr och också tidigare har torterats i ett jordanskt fängelse är något som Utlänningsnämnden säger att de inte känner till.

Ekot har granskat Mahmoud Al-rifais asylhandlingar. I dem framgår det tydligt att han har berättat om tortyren.

Märkligt att inte myndigheten beaktar
Gunnar Sommarin, Utlänningsnämndens presschef, tycker att det är märkligt att hans egen myndighet inte har uppmärksammat uppgifterna om tortyr.

– Ja, jag tycker att det är märkvärdigt över huvud taget att myndigheterna på det här sättet inte beaktar eller kommenterar allvarliga påståenden om tortyr.

Följer inte FN-konvention
Men Mahmoud Al-rifai riskerar fortfarande att avvisas utan att myndigheterna har tagit hänsyn till alla uppgifter och därmed inte följt FN-konventionen mot tortyr.

Men nu ska man ska gå igenom ärendet ordentligt igen, säger Gunnar Sommarin.

– Nu håller vi en viss uppmärksamhet på det här, i och med dagens ekouppgifter.

Bo Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".