Kina vill ha internationellt möte om Koreakrisen

Kina föreslår att ett extramöte med gruppen som tidigare höll sexpartssamtal om kärnvapen-nedrustning ska hållas tidigt i december.

Det meddelade Wu Dawei, en högt uppsatt diplomat vid en presskonferens, enligt Reuters.

Dawei tillade att det inte skulle ses som ett återupptagande av samtalen, som Nordkorea tidigare lämnat.

Sydkorea svarade på utspelet med att det inte var läge för en återgång till sexpartssamtalen.

Japan svarade med försiktighet på Kinas utspel och sade att man tänker samarbeta med USA och Sydkorea i frågan, enligt AFP.

Kina, som ger ekonomiskt stöd till regimen i Pyongyang, har inte fördömt tisdagens granatattack utan manat till lugn och försoning på Koreahalvön.

Nordkorea lämnade sexpartssamtalen, men har efter kinesisk diplomati sagts vara redo att återgå till dem. Samtalen syftar till att få Nordkorea att ge upp sina kärnvapenplaner i utbyte mot bistånd och andra fördelar.

USA och Sydkorea har dock givit samtalen kalla handen, vilket tros ha retat upp Nordkorea.

TT

Nordkorea - hur farligt?

#text=4206464# Gång på gång provocerar Nordkorea omvärlden - och verkar alltid komma undan utan att drabbas av några allvarligare repressalier. Det är inte tal om att omvärlden försöker avsätta diktatorn Kim Jong-il. Är den nordkoreanska regimen helt enkelt för farlig?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".